CBD-öljy ahdistuneisuuteen ja stressiin

Ei ole salaisuus, että CBD-hamppuöljy on saanut paljon suosiota viime vuosina sen positiivisista vaikutuksista ihmisterveydelle ja hyvinvoinnille. Tieteellinen ja lääketieteellinen yhteisö tuo esiin CBD-öljyn vaikutuksia stressiin ja ahdistuneisuuteen.

Artikkelin sisältö

  cbd-oljy-ahdistukseen-ja-stressiin

  Hamppua ja sen osia on käytetty lääkinnällisiin ja rituaalitarkoituksiin tuhansien vuosien ajan, ja moderni lääketiede on tutkinut kasvin hyödyllisiä ominaisuuksia yli vuosisadan ajan.

  Hamppu on valmistettu useasta eri yhdisteestä, joita kutsutaan kannabinoideiksi. Joissakin maissa virkistyskäyttöön sallittu kannabinoidi on tetrahydrokannabinoli (THC), jolla on psykoaktiivisia ominaisuuksia. Lääkinnällinen yhteisö kuitenkin korostaa muitakin hampun osia – useat tutkimukset ovat todistaneet CBD-öljyn edut mielenterveydelle. Tällä kannabinoidilla ei ole psykoaktiivisia vaikutuksia ja se vaikuttaa mielentilaan. Lääketieteellinen kokemus näyttää, että CBD-hamppuöljy on tehokas usean sairauden, kuten masennuksen, ahdistuksen, unihäiriöiden ja muiden häiriöiden hoidossa.

  Ahdistuneisuushäiriöt

  Useat ihmiset ovat kokeneet paljon jännitystä, pelkoa tai ahdistusta jossain vaiheessa elämäänsä. Tämä on terveellinen kehosi reaktio ennalta-arvaamattomiin tilanteisiin ja ympäristön ärsykkeisiin. Ahdistuneisuuden tunne on normaalia, kunnes siitä tulee pitkäaikainen tila, jota et osaa hallita. Ahdistuneisuushäiriöille ominaista on lisääntynyt ärtyisyys, jatkuva jännitys, keskittymisvaikeudet ja väsymys, jota tunnet jopa hyvien yöunien jälkeen. Tämä tila on haitallinen sekä tunteelliselle että fyysiselle hyvinvoinnillesi. Se voi aiheuttaa päänsärkyä tai johtaa sydänsairauteen, ruoansulatusjärjestelmän häiriöön tai mahahaavaan. Valitettavasti ahdistuneisuushäiriöt ovat yleinen ongelma useille nuorille ja työikäisille ihmisille ja niiden esiintyvyys kasvaa nopeasti.

  Vaikka hamppuöljyn etuja ei vielä ole tutkittu täysin, useat kliiniset tutkimukset ovat näyttäneet, että CBD-öljy voi auttaa ahdistuneisuushäiriöissä. Verenkierrossa CBD-kannabinoidi tarjoaa positiivista stimulaatiota aivojen hermoyhteydelle. Tällä tavoin aivoissa syntyy vaste, joka lievittää useita erityyppisiä ahdistuneisuushäiriöitä, parantaa mielialaa ja auttaa rauhoittumaan.  Masennus

  CBD-öljy voi auttaa lievittämään masennuksen oireita. Se on mielisairaus, jolle on ominaista uupumus, alakuloinen mieliala, ruokahalun menettäminen ja äärimmäisissä tapauksissa itsetuhoiset ajatukset. Häiriintynyt mielentila vaikuttaa suoraan erilaisiin kehon toimintoihin ja aiheuttaa ruoansulatuksellista epämukavuutta, hitaampaa ajattelua ja häiriintynyttä unirytmiä.

  Masennusta aiheuttavat useat eri sisäiset tekijät, kuten häiriö aivojen biokemikaalisissa prosesseissa. Tämän tilan aktivoivat tietyt somaattiset sairaudet, traumat, huonot tapahtumat, ongelmalliset suhteet perheessä, tietyt lääkitykset, alkoholi ja psykotrooppiset aineet.

  Usein masennusta hoidetaan psykoterapialla ja masennuslääkkeillä. On mielenkiintoista, että jotkut lääkärit ja lääketieteen ammattilaiset vertailevat CBD:n hyviä ominaisuuksia tämäntyyppisiin lääkityksiin. Masennuslääkkeisiin verrattuna CBD-öljy erottuu joukosta eduillaan. Sen vaikutus on nopeampi, luonnollisempi ja se ehkäisee ei-toivottuja sivuvaikutuksia, joita masennuslääkkeet tuovat mukanaan. Näitä voivat olla seksuaalinen suoriutuminen, potenssin heikentyminen, unihäiriöt ja toistuvat mielialan vaihtelut.


  Unihäiriöt

  Hyvät yöunet ovat erittäin tärkeää hyvälle mielenterveydelle ja fyysiselle hyvinvoinnille sekä työkapasiteetille. Vaikka asiantuntijat suosittelevat nukkumaan säännöllisesti 7-9 tuntia päivässä, nykyisessä nopeatempoisessa maailmassa se on ylellisyys. Tutkimukset osoittavat, että useimmilla ihmisillä on epäsäännöllinen unirytmi ja he nukkuvat 5-6 tuntia päivässä tai kärsivät unettomuudesta. Jatkuva univaje on yhteydessä muistinmenetykseen, heikentyneeseen ajatteluun ja jopa lisääntyneeseen Alzheimerin taudin ja dementian riskiin myöhemmin elämässä. Univaje vaikuttaa myös muihin prosesseihin kehossasi: se heikentää immuunijärjestelmääsi, hidastaa kudoksien ja solujen uudistumista ja pidentää palautumista sairauksien tai vammojen jälkeen.

  Unettomuuden ja muiden unihäiriöiden syyt vaihtelevat: tekijöitä voivat olla muun muassa jatkuva jännitys, ahdistus tai stressi, huono ruokavalio, raskaat ateriat iltaisin ja epämukava sänky. Vaikka unipillereitä usein määrätään lievittämään unettomuuden oireita, lääkärit suosittelevat olemaan väärinkäyttämättä niitä. Näillä lääkkeillä on lyhytaikaisia vaikutuksia ja niihin on suhteellisen helppo kehittää riippuvuus.

  Tietoisuus hampun eduista unihäiriöiden hoidossa on lisääntynyt. Muutama vuosi sitten Yhdysvalloissa suoritettiin kliininen tutkimus, jossa tutkittiin CBD:n tehokkuutta ahdistuksen ja unettomuuden hoidossa. Tutkimukseen osallistui 25 unihäiriöistä kärsivää vapaaehtoista. Osallistujat ottivat 25 mg CBD-pillereitä päivittäin kuukauden ajan. Tämän ajanjakson jälkeen 66,7 % vahvisti, että CBD-öljy paransi merkittävästi heidän untaan ja helpotti rentoutumista.


  Syömishäiriöt

  Syömishäiriö on sairaus, jolle on ominaista liiallinen keskittyminen painoon ja ulkomuotoon. Se johtaa huonoihin ruokailutottumuksiin, mukaan lukien erittäin tiukat ruokarajoitukset, mahdollinen nälkiintyminen, ahmiminen sekä tahallinen oksentelu ruokailun jälkeen. Tärkeimmät syömishäiriöt ovat anoreksia, ahmimishäiriö ja bulimia. Nämä häiriöt voivat heikentää ruoansulatuskanavan, suoliston ja sydämen toimintaa, mikä vaikuttaa haitallisesti luihin ja hampaisiin ja johtaa muihin sairauksiin.

  Syömishäiriöiden syyt ovat psykologiset. Lääkinnälliset terapiat eivät tepsi ja siksi niitä käytetään harvoin (ellei diagnosoida muita mielenterveysongelmia, kuten masennusta). Syömishäiriöitä hoidetaan usein psykoterapialla.

  Tutkimukset näyttävät, että osat aivoista, jotka säätelevät ruokahalua, voivat häiriintyä ahdistuneisuuden tai stressin vuoksi. Erittäin vahvat häiriöt voivat johtaa syömishäiriöihin. Tällaiset potilaat hyötyvät CBD-öljystä, joka vähentää ahdistuneisuutta ja voi parantaa mielialaa ja ruokahalua.


  Miten CBD-öljy vaikuttaa aivoihisi?

  Aivojemme kemialliset reaktiot vaikuttavat tapaan, jolla tunnemme tunteita ja havaitsemme eri ärsykkeitä. Kehossa on useita eri reseptoreja. Nämä kemialliset rakenteet perustuvat proteiineihin. Reseptorit sijaitsevat kehon soluissa ja vastaanottavat ympäristön eri signaaleja ja ärsykkeitä: vastaanotettu signaali välitetään sitten soluun. Nämä tiedot ylettyvät keskushermostoon ja vastaanotetut signaalit käsitellään aivoissa.

  Tutkimukset ovat osoittaneet, että CBD-öljy on vuorovaikutuksessa keskus- ja ääreishermostossa sijaitsevien CB1- ja CB2-reseptorien kanssa. Tieteilijät teorisoivat, että CBD-öljyllä, tinktuureilla, kapseleilla ja tableteilla on positiivinen vaikutus siihen, miten aivojen reseptorit reagoivat serotoniiniin. Se on hormoni, jolla on tärkeä rooli mielialan ja mielenterveyden säätelyssä. Serotoniinitasojen muutokset liittyvät kyseisiin ongelmiin: ahdistuneisuuteen, masennukseen, unettomuuteen, bulimiaan ja anoreksiaan. Vaikka CBD-öljy ei lisää serotoniinihormonin tuotantoa, se auttaa käyttämään elimistössä jo olevaa serotoniinia tehokkaammin.


  Kannabidioli ja sivuvaikutukset

  Useimmissa tapauksissa CBD-öljyä kestetään hyvin ja se antaa annetun terapeuttisen vaikutuksen. Jotkut sivuvaikutukset ovat myös hyvin harvinaisia, esim. kuiva suu, ripuli, ruokahalun menetys, uupumus, väsymys ja uneliaisuus. Muista myös, että kannabidiolia sisältävät tuotteet voivat vuorovaikuttaa muiden lääkkeiden, varsinkin verenohennuslääkkeiden, kanssa. Toinen potentiaalinen riski on itse tuotteen laatu. Esimerkiksi CBD-öljy voi sisältää luonnottomia epäpuhtauksia tai epäsoveliaita annoksia.

  Välttääksesi epämukavia fyysisiä tunteita ja nauttiaksesi CBD-öljyn eduista, ennen CBD-tuotteen ostamista sinun tulee lukea tarran ainesosat tarkasti ja mitä tärkeintä, lukea laboratoriotestitulokset, jotka valmistajan tai jakelijan tulee tarjota. Jopa luonnollisia ja sertifioituja tuotteita käytettäessä aloita pienimmällä suositellulla annoksella. Vasta sitten, kun olet varmistanut tuotteen olevan sopivan kehollesi, lisää annosta asteittain tarvittaessa.

  Suosittelemme myös lukemaan erityyppisistä CBD-uutteista ja niiden eduista.

  F.A.Q.

  Miten valita oikea CBD-öljyn vahvuus?

  Riippumatta valitsemastasi CBD-öljyn vahvuudesta kiinnitä huomiota CBD-pitoisuuteen milligrammoissa. Esimerkiksi aloittelijoiden tulisi käyttää noin 30 mg CBD:tä kaksi kertaa päivässä. Tippojen määrä riippuu pitoisuudesta:

  - 5 % CBD-öljyä sisältää 2,5 mg CBD:tä tippaa kohden;
  - 15 % CBD-öljyä sisältää 7,5 mg CBD:tä tippaa kohden;
  - 30 % CBD-öljyä sisältää 15 mg CBD:tä tippaa kohden.

  Lyhyesti sanottuna haluttu vaikutus saadaan minkä tahansa vahvuisella CBD-öljyllä – vain tippojen määrä vaihtelee.

  Mikä on CBD-öljy?

  CBD-öljy (tai kannabidioli) on yksi vahvimmista hamppukasvista löytyvistä kannabinoidimolekyyleistä. Monet tieteelliset ja kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet tämän aktiivisen ainesosan edut elimistössä, joista voit lukea täällä.

  Kannabidioli löydettiin vuonna 1940 suositun tieteilijän Roger Adamsin toimesta. Tämän kemikaalin käyttö alkoi kasvaa nopeasti maailmanlaajuisesti, kun yhdysvaltalaiset tieteilijät todistivat sen edut ihmiskeholle. Kannabidiolia käytetään laajasti kosmetiikkatuotteissa. Ulkomaissa kannabidiolia (CBD) käytetään ja voidaan käyttää lääkkeenä, ravintolisänä tai ainesosana ruoassa/juomissa.

  On tärkeää ottaa huomioon, että vaikka kannabidiolia uutetaan hamppukasvista, sillä ei ole psykoaktiivisia vaikutuksia.

  CBD-öljy on turvallinen tuote ja sitä on laillista käyttää useimmissa maissa, mukaan lukien Suomessa.

  Mitä käyttötarkoituksia CBD-uutteella on?

  CBD-uutteella ja sen tuotteilla on laajalti käyttötarkoituksia, esimerkiksi kosmetiikka kuivan ihon, aknen, ikääntymisen merkkien, kynsien ja hiusten hoitoon. Kannabidiolia käytetään ravintolisänä useissa maissa ja se on arvostettu sen rauhoittavien ominaisuuksiensa ansiosta: se voi auttaa uniongelmissa (unen laatu), ahdistuksessa ja jopa masennuksessa. Lisäksi useat kliiniset tutkimukset ovat näyttäneet, että CBD:n käytöllä voi olla positiivinen vaikutus eri oireyhtymien tai sairauksien hoidossa. Voit lukea siitä lisää täältä. CBD-uute vuorovaikuttaa ihmisen endokannabinoidijärjestelmän kanssa, mikä auttaa palauttamaan ja ylläpitämään fyysisten ja psykologisten toimintojen tasapainoa. Lue tämä artikkeli lukeaksesi lisää.

  Onko CBD laillinen Suomessa?

  Kyllä! Muutokset Suomen tasavallan hamppulakiin määrää, että CBD-hamppuöljytuotteiden markkinointi ja käyttö on sallittua, mutta psykoaktiivisen aineen tetrahydrokannabinolin (THC) sisältö näissä tuotteissa ei saa ylittää 0,2 %. Täältä löydät tuotteidemme laboratoriotulokset.

  Miten käyttää CBD:tä?

  Suosittelemme käyttämään CBD:tä säännöllisesti levittämällä tuotekuvauksessa ilmoitetun määrän tippoja halutulle alueelle kahdesti päivässä (aamuin illoin). Ravista ennen käyttöä. Ota huomioon, että CBD-tuotteiden haluttu vaikutus ja toleranssitaso voivat vaihdella, joten suosittelemme aloittamaan pienimmällä suositellulla annoksella ja lisäämällä annosta asteittain tarvittaessa, mutta älä ylitä 200 mg CBD:tä päivässä. Muistathan, että jos käytät CBD:tä ensimmäistä kertaa, et välttämättä tunne vaikutusta heti. Endokannabinoidireseptoriesi on mukauduttava fytokannabinoideihin (CBD), jossa voi kestää useita päiviä.

  Miten pitkään CBD:n vaikutuksen tuntemisessa kestää?

  CBD-öljy alkaa vaikuttaa normaalisti noin 15 minuutissa.

  CBD-kapselit alkavat vaikuttaa noin 40-90 minuutissa.

  CBD-laastari alkaa toimia heti, mutta lihas- tai nivelkipujen lievittämisessä voi kestää 4-8 tuntia.

  Mikä on täyden spektrin CBD-öljy?

  Tämäntyyppisellä CBD-öljyllä on laajoin kannabinoidien (CBD, CBG, CBN jne.) koostumus, joka sisältää myös terpeenejä ja flavonoideja. Tämäntyyppistä CBD-uutetta pidetään tehokkaimpana, koska sillä on korkein kannabinoidien “entourage-vaikutus (synerginen vaikutus). Tämä vaikutus tarjoaa korkeamman CBD:n tehokkuuden. Tämä johtuu siitä, että täyden spektrin CBD-öljyssä olevat kannabinoidit toimivat yhdessä ja parantavat CBD:n vaikutusta elimistössä.

  Mikä on laajan spektrin CBD-öljy?

  Tämäntyyppisellä CBD-öljyllä ei ole tiettyä koostumuksen määritelmää, joten se voi tarkoittaa, että uute sisältää vain muutaman kannabinoidin ja/tai terpeenin tai se sisältää laajemman valikoiman kannabiskasvin yhdisteitä sekä kannabinoideja. 

  Laajan spektrin CBD-öljy säilyttää suurimman osan hyödyllisistä kannabinoideista ja terpeeneistä, mutta siitä on poistettu kannabinoidi THC (tetrahydrokannabinoli).

  Voinko käyttää alennuskoodia, jos tuote on jo alennettu?

  Alennukset eivät ole kumulatiivisia, joten jos haluat käyttää alennuskoodia tuotteeseen, jonka hinta on jo alennettu, näet viestin "Alennuskoodi ei ole voimassa".

  Onko CBD-tuotteilla haittavaikutuksia?

  Useat kliiniset tutkimukset ovat näyttäneet, että CBD-tuotteita on turvallista käyttää. Ei kuitenkaan ole salaisuus, että jokaisen keho on erilainen ja vaikka se on hyvin epätodennäköistä, pieniä haittavaikutuksia voi olla, esim. ihon punoittaminen, jolloin sinun tulisi lopettaa tuotteen käyttäminen ja ottaa yhteyttä lääkäriisi ennen CBD:n käyttöä.

  On myös otettava huomioon, että maailman antidopingtoimisto on lisännyt kannabidiolin (CBD) urheilijoille sallittuihin aineisiin.

  Onko CBD turvallinen raskaana oleville naisille ja lapsille?

  Raskaana oleville naisille: Ota yhteyttä pätevään lääkäriin (dermatologiin) tai muuhun ammattilaiseen ennen CBD-öljyn käyttöä.

  Lapsille: Useat kliiniset tutkimukset osoittavat, että pienen CBD-pitoisuuden omaavat tuotteet ovat turvallisia käyttää yli 3-vuotiaille lapsille.

  Ovatko hamppuöljy ja CBD-öljy sama asia?

  Ei. Hamppuöljy ja CBD-öljy ovat kaksi eri tuotetta. Hamppuöljyä uutetaan hampunsiemenistä ja sitä käytetään yleisesti ruoanlaitossa sekä arvostetaan omega-3- ja omega-6-rasvahapoistaan. Toisaalta CBD-öljyä uutetaan hamppukasvin kukista ja lehdistä ja sitä arvostetaan sen sisältämistä kannabinoideista. Näillä kahdella öljyllä on täysin erilaiset vaikutukset ja käyttötarkoitukset. Voit lukea lisää CBD-öljyn vaikutuksesta tästä artikkelista.