CBD-öljy ja fibromyalgia: Luonnollinen kivunlievittäjä

CBD-öljy ja fibromyalgia on mielenkiintoinen aihe usealle, jotka kärsivät tämän taudin oireista. Mitä sinun tulisi tietää fibromyalgiasta ja miten käsitellä sen aiheuttavaa fyysistä ja tunteellista epämukavuutta?

Artikkelin sisältö

  CBD-öljy ja fibromyalgia

  Fibromyalgia on reumaattinen sairaus, jonka yleisimmät oireet ovat krooninen koko kehon väsymys ja kova kipu, joka voi olla pistävää, polttelevaa tai viiltävää. Useimmiten sitä tuntuu kaikissa lihaksissa ja jänteissä, vaikka joskus sitä voi ilmetä vain tietyissä kehon osissa.

  Fibromyalgiasta kärsivät potilaat valittavat myös oireista, kuten yleisestä heikkoudesta, unettomuudesta ja muista unihäiriöistä, käsien ja jalkojen tunnottomuudesta, lihasten liikkuvuusongelmista, jäykkyydestä ja toistuvista mielialan vaihteluista.

  Tässä artikkelissa Hempo-tiimi vastaa, kuinka CBD-öljy (kannabidioli), hamppukuidun vaikuttava aine, voi auttaa torjumaan fibromyalgian oireita ja palauttamaan elämänlaadun, jakaa hyödyllisiä vinkkejä kannabidiolin käyttöön ja tehokkaan CBD-öljyn valitsemiseen.

   

  Sairauden puhkeaminen ja syyt

  Lääkärit sanovat, että fibromyalgia alkaa usein tiedostamatta. Monet ihmiset, joilla myöhemmin diagnosoidaan fibromyalgia, tuntevat ensi silmäyksellä yhä enemmän pieniä kipuja lihasten, jänteiden ja nivelten ympärillä. Valitettavasti ajan myötä nämä tunteet muuttuvat kroonisiksi.

  Ei ole selvää, mikä tarkalleen aiheuttaa fibromyalgiaa, mutta uskotaan, että siihen vaikuttavat tekijät, kuten:

  • Fyysiset vammat;
  • Vaikeat tunteelliset kokemukset;
  • Pitkäaikainen stressi, hermojännitys;
  • Hormonijärjestelmän häiriöt;
  • Unen puute, unettomuus, unihäiriöt;
  • Tulehdus, virustartunnat.

  Fibromyalgiaan voivat vaikuttaa ulkoiset tekijät, jotka lisäävät tai vähentävät tämän taudin kipua ja muita oireita. Niitä pahentavat stressi, psykologinen jännitys, viileä ja kostea sää sekä paineen muutokset. Taudin oireita pahentavat myös elämäntapatekijät: liikunnan puute tai väärin suoritetut harjoitukset, väärä kehon asento, alkoholin käyttö, tupakointi, epätasapainoinen ruokavalio, unen puute.

  Jos ongelmaa ei ratkaista, fibromyalgian oireet usein pahenevat: unirytmi häiriintyy, ärtyneisyyttä ilmenee, on vaikea keskittyä, henkilö muuttuu vähemmän tuottavaksi työssään ja sosiaalisessa elämässään. Masennus, negatiiviset tunteet ja ahdistuneisuushäiriöt voivat kehittyä.

  Hyvä uutinen on, että luonnollinen CBD-öljy voi auttaa lievittämään fibromyalgian oireita. Tämä on yksinkertainen ja erittäin tehokas tapa torjua kipua!
  CBD-öljy ja fibromyalgia: Miten se toimii?

  Kannabidioli auttaa ehkäisemään yleisimpiä fibromyalgian oireita:

  • Kipu – CBD-öljyn ehkä tunnetuin hyöty on kivunlievitys. Tämän kannabidiolin ainutlaatuisen ominaisuuden vahvistavat paitsi sitä käyttäneet potilaat myös tiede. Esimerkiksi vuonna 2020 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että CBD:llä voi olla etuja kroonisen kivun lievittämisessä, josta usein fibromyalgiaa sairastavat ihmiset kärsivät. Kun kannabidiolia käytetään säännöllisesti, usein epämiellyttävät tuntemukset vähenevät merkittävästi.
  • Lihasjäykkyys – CBD-öljy voi parantaa lihasjärjestelmän vointia. Tämä koskee fibromyalgiaa ja muita kroonisia sairauksia, kuten multippeliskleroosia. Kun kannabidioli on päässyt elimistöön, se rentouttaa lihaksia, vähentää niiden jännitystä, jäykkyyttä ja kouristuksia. Raajojen tunnottomuus katoaa tai vähenee ja liikkuminen helpottuu. Vaikka kannabidiolin lihaskuntoon liittyvien hyötyjen todistamiseksi tarvitaan lisää tieteellisiä tutkimuksia, alustavat tutkimukset ovat lupaavia.
  • Tunteelliset häiriöt – taudin fyysisiin oireisiin liittyy emotionaalisia häiriöitä. Yleisimpiä niistä ovat mielialan vaihtelut, ahdistuneisuushäiriöt ja masennus. On todettu, että CBD-öljyn säännöllinen käyttö voi parantaa psykologista tilaa: masennuksen, jännityksen, stressin oireet vähenevät, huomion keskittyminen ja yleinen emotionaalinen hyvinvointi paranevat. Lue lisää tästä artikkelista: "CBD-öljy ahdistukseen ja stressiin"
  • Unihäiriöt - nukahtamisvaikeudet, ahdistuneisuudesta tai fyysisestä kivusta johtuvat toistuvat heräämiset öisin, unettomuus ja muut unihäiriöt häiritsevät monia fibromyalgiaa sairastavia. Hyvä uutinen on, että luonnollista alkuperää oleva CBD-öljy parantaa merkittävästi unen laatua, auttaa säätelemään unirytmiä ja auttaa nukahtamaan. Nämä kannabidiolin edut on kuvattu yksityiskohtaisesti useammassa kuin yhdessä tutkimuksessa (esimerkiksi yhdysvaltalaisten tieteilijöiden vuoden 2022 julkaisu). Sitä vahvistaa myös potilaiden positiivinen palaute.

   

  Aiheuttaako CBD-öljy sivuvaikutuksia?

  Jotkut, jotka haluavat kokeilla CBD:tä fibromyalgian oireisiin, ovat huolissaan siitä, että kannabidioli aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia, kuten pyörrytystä.

  Ei ole mitään syytä huoleen. Kannabidioli ei ole hallusinogeeni: se ei vaikuta mieleen, aiheuta hallusinaatioita, päihtymystä ja muita tiettyihin kannabistuotteisiin liittyviä epämiellyttäviä tuntemuksia. CBD-öljy on turvallinen kaikenikäisille ihmisille, sekä terveille että niille, jotka kärsivät erilaisista sairauksista. Pieninä annoksina kannabidioli sopii jopa lemmikkieläimille, joten voit olla varma, että tämä luonnollinen kemiallinen yhdiste ei aiheuta haittaa kehollesi.

  On totta, että kuten kaikki muutkin tuotteet, CBD:n käyttö voi harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa sivuvaikutuksia. Tämä voi ilmetä suun kuivumisena, ruokahaluttomuutena ja lievänä väsymyksenä.

  On huomattava, että joskus epämukavuutta ei aiheuta itse kannabidioli, vaan tuotteen huono laatu tai sen virheellinen käyttö. Siksi ennen kannabidiolin käyttöä on tärkeää ottaa huomioon valmistajan ilmoittama annos ja käyttää pienintä suositeltua määrää käyttäessäsi CBD-öljyä ensimmäistä kertaa.

  Jos olet kokenut vähintään yhtä yllä mainituista sivuvaikutuksista, ota huomioon, että ne eivät ole pitkäkestoisia: ne häviävät yleensä CBD:n käytön lopettamisen tai tuotteen/annoksen muuttamisen jälkeen.

   

  Mitä ottaa huomioon CBD-öljyä ostettaessa?

  Jos olet kiinnostunut kannabidiolituotteista fibromyalgiaan, harkitse seuraavia tekijöitä:

  • CBD-öljyn tyyppi. Tarjolla on useita öljytyyppejä: CBD-isolaatti, laajan spektrin ja täyden spektrin CBD-öljy. Näiden tuotteiden vaikutusten voimakkuus vaihtelee. Jos haluat vahvimman vaikutuksen, täyden spektrin tai laajan spektrin CBD-öljy toimii parhaiten. CBD-isolaatilla on heikoin vaikutus, joten se ei välttämättä riitä lievittämään voimakasta kipua.
  • Tuotteen laatu. Valitse sertifioitu Euroopassa tai Yhdysvalloissa valmistettu CBD-öljy, joka on valmistettu luomutilalla kasvatetusta korkealaatuisesta hamppukuidusta. Näin voit olla varma, että tuote on mahdollisimman tehokas ja turvallinen.

  Tieteellinen tutkimus ja positiivinen palaute ihmisiltä, jotka ovat kokeilleet kannabidiolia, kertovat sen eduista. CBD-öljy ja fibromyalgia sopivat hyvin yhteen: kannabidioli auttaa potilaita lievittämään kipua ja muita epämiellyttäviä tuntemuksia sekä nauttimaan jokapäiväisestä elämästä!

  U.K.K

  Miten valita oikea CBD-öljyn vahvuus?

  Riippumatta valitsemastasi CBD-öljyn vahvuudesta kiinnitä huomiota CBD-pitoisuuteen milligrammoissa. Esimerkiksi aloittelijoiden tulisi käyttää noin 30 mg CBD:tä kaksi kertaa päivässä. Tippojen määrä riippuu pitoisuudesta:

  - 5 % CBD-öljyä sisältää 2,5 mg CBD:tä tippaa kohden;
  - 15 % CBD-öljyä sisältää 7,5 mg CBD:tä tippaa kohden;
  - 30 % CBD-öljyä sisältää 15 mg CBD:tä tippaa kohden.

  Lyhyesti sanottuna haluttu vaikutus saadaan minkä tahansa vahvuisella CBD-öljyllä – vain tippojen määrä vaihtelee.

  Mikä on CBD-öljy?

  CBD-öljy (tai kannabidioli) on yksi vahvimmista hamppukasvista löytyvistä kannabinoidimolekyyleistä. Monet tieteelliset ja kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet tämän aktiivisen ainesosan edut elimistössä, joista voit lukea täällä.

  Kannabidioli löydettiin vuonna 1940 suositun tieteilijän Roger Adamsin toimesta. Tämän kemikaalin käyttö alkoi kasvaa nopeasti maailmanlaajuisesti, kun yhdysvaltalaiset tieteilijät todistivat sen edut ihmiskeholle. Kannabidiolia käytetään laajasti kosmetiikkatuotteissa. Ulkomaissa kannabidiolia (CBD) käytetään ja voidaan käyttää lääkkeenä, ravintolisänä tai ainesosana ruoassa/juomissa.

  On tärkeää ottaa huomioon, että vaikka kannabidiolia uutetaan hamppukasvista, sillä ei ole psykoaktiivisia vaikutuksia.

  CBD-öljy on turvallinen tuote ja sitä on laillista käyttää useimmissa maissa, mukaan lukien Suomessa.

  Mitä käyttötarkoituksia CBD-uutteella on?

  CBD-uutteella ja sen tuotteilla on laajalti käyttötarkoituksia, esimerkiksi kosmetiikka kuivan ihon, aknen, ikääntymisen merkkien, kynsien ja hiusten hoitoon. Kannabidiolia käytetään ravintolisänä useissa maissa ja se on arvostettu sen rauhoittavien ominaisuuksiensa ansiosta: se voi auttaa uniongelmissa (unen laatu), ahdistuksessa ja jopa masennuksessa. Lisäksi useat kliiniset tutkimukset ovat näyttäneet, että CBD:n käytöllä voi olla positiivinen vaikutus eri oireyhtymien tai sairauksien hoidossa. Voit lukea siitä lisää täältä. CBD-uute vuorovaikuttaa ihmisen endokannabinoidijärjestelmän kanssa, mikä auttaa palauttamaan ja ylläpitämään fyysisten ja psykologisten toimintojen tasapainoa. Lue tämä artikkeli lukeaksesi lisää.

  Onko CBD laillinen Suomessa?

  Kyllä! Muutokset Suomen tasavallan hamppulakiin määrää, että CBD-hamppuöljytuotteiden markkinointi ja käyttö on sallittua, mutta psykoaktiivisen aineen tetrahydrokannabinolin (THC) sisältö näissä tuotteissa ei saa ylittää 0,2 %. Täältä löydät tuotteidemme laboratoriotulokset.

  Miten käyttää CBD:tä?

  Suosittelemme käyttämään CBD:tä säännöllisesti levittämällä tuotekuvauksessa ilmoitetun määrän tippoja halutulle alueelle kahdesti päivässä (aamuin illoin). Ravista ennen käyttöä. Ota huomioon, että CBD-tuotteiden haluttu vaikutus ja toleranssitaso voivat vaihdella, joten suosittelemme aloittamaan pienimmällä suositellulla annoksella ja lisäämällä annosta asteittain tarvittaessa, mutta älä ylitä 200 mg CBD:tä päivässä. Muistathan, että jos käytät CBD:tä ensimmäistä kertaa, et välttämättä tunne vaikutusta heti. Endokannabinoidireseptoriesi on mukauduttava fytokannabinoideihin (CBD), jossa voi kestää useita päiviä.

  Miten pitkään CBD:n vaikutuksen tuntemisessa kestää?

  CBD-öljy alkaa vaikuttaa normaalisti noin 15 minuutissa.

  CBD-kapselit alkavat vaikuttaa noin 40-90 minuutissa.

  CBD-laastari alkaa toimia heti, mutta lihas- tai nivelkipujen lievittämisessä voi kestää 4-8 tuntia.

  Mikä on täyden spektrin CBD-öljy?

  Tämäntyyppisellä CBD-öljyllä on laajoin kannabinoidien (CBD, CBG, CBN jne.) koostumus, joka sisältää myös terpeenejä ja flavonoideja. Tämäntyyppistä CBD-uutetta pidetään tehokkaimpana, koska sillä on korkein kannabinoidien “entourage-vaikutus (synerginen vaikutus). Tämä vaikutus tarjoaa korkeamman CBD:n tehokkuuden. Tämä johtuu siitä, että täyden spektrin CBD-öljyssä olevat kannabinoidit toimivat yhdessä ja parantavat CBD:n vaikutusta elimistössä.

  Mikä on laajan spektrin CBD-öljy?

  Tämäntyyppisellä CBD-öljyllä ei ole tiettyä koostumuksen määritelmää, joten se voi tarkoittaa, että uute sisältää vain muutaman kannabinoidin ja/tai terpeenin tai se sisältää laajemman valikoiman kannabiskasvin yhdisteitä sekä kannabinoideja. 

  Laajan spektrin CBD-öljy säilyttää suurimman osan hyödyllisistä kannabinoideista ja terpeeneistä, mutta siitä on poistettu kannabinoidi THC (tetrahydrokannabinoli).

  Voinko käyttää alennuskoodia, jos tuote on jo alennettu?

  Alennukset eivät ole kumulatiivisia, joten jos haluat käyttää alennuskoodia tuotteeseen, jonka hinta on jo alennettu, näet viestin "Alennuskoodi ei ole voimassa".

  Onko CBD-tuotteilla haittavaikutuksia?

  Useat kliiniset tutkimukset ovat näyttäneet, että CBD-tuotteita on turvallista käyttää. Ei kuitenkaan ole salaisuus, että jokaisen keho on erilainen ja vaikka se on hyvin epätodennäköistä, pieniä haittavaikutuksia voi olla, esim. ihon punoittaminen, jolloin sinun tulisi lopettaa tuotteen käyttäminen ja ottaa yhteyttä lääkäriisi ennen CBD:n käyttöä.

  On myös otettava huomioon, että maailman antidopingtoimisto on lisännyt kannabidiolin (CBD) urheilijoille sallittuihin aineisiin.

  Onko CBD turvallinen raskaana oleville naisille ja lapsille?

  Raskaana oleville naisille: Ota yhteyttä pätevään lääkäriin (dermatologiin) tai muuhun ammattilaiseen ennen CBD-öljyn käyttöä.

  Lapsille: Useat kliiniset tutkimukset osoittavat, että pienen CBD-pitoisuuden omaavat tuotteet ovat turvallisia käyttää yli 3-vuotiaille lapsille.

  Ovatko hamppuöljy ja CBD-öljy sama asia?

  Ei. Hamppuöljy ja CBD-öljy ovat kaksi eri tuotetta. Hamppuöljyä uutetaan hampunsiemenistä ja sitä käytetään yleisesti ruoanlaitossa sekä arvostetaan omega-3- ja omega-6-rasvahapoistaan. Toisaalta CBD-öljyä uutetaan hamppukasvin kukista ja lehdistä ja sitä arvostetaan sen sisältämistä kannabinoideista. Näillä kahdella öljyllä on täysin erilaiset vaikutukset ja käyttötarkoitukset. Voit lukea lisää CBD-öljyn vaikutuksesta tästä artikkelista.