CBD-öljy ja unettomuus: parantaako CBD-öljy unensaantia?

Tiedämme paljon CBD:n (kutsutaan kannabidioliksi) eduista, mutta entä CBD-öljy ja unettomuus – toimiiko se todella? Tutkimus ja käytännön kokemus todistavat CBD-öljyn epäilemättömät edut uneen ja hermostoon, mutta keskustellaan kaikesta alusta alkaen.

Artikkelin sisältö

  Muutokset uneen ja tärkeys terveydellemme

  Tieteilijät ja lääkärit sanovat, että nykyään unensaanti on kaukana siitä, mitä se ennen oli. Tutkimus ehdottaa, että 1900-luvun alussa keskiverto ihminen nukkui noin 9 tuntia päivässä. Nykyään keskiverto unen kesto on 6,8-7,5 tuntia, mutta useat ihmiset myöntävät, että he nukkuvat tätäkin vähemmän.

  Liian vähäinen unensaanti on vakavampaa kuin uupumus ja väsyneisyys: jatkuva unen puute aiheuttaa pitkäkestoisia vaurioita tunteelliseen ja fyysiseen terveyteen. Lääkärit ovat todenneet, että ihmiset, jotka nukkuvat alle 8 tuntia yössä ilmoittavat vähemmän stressin oireita, kuten uupumusta ärtyneisyyttä ja vihaa. Mutta siihen liittyy muutakin. Jatkuva unen puute lisää vaarallisten sairauksien, kuten diabeteksen, masennuksen ja sydän- ja verisuonisairauksien, riskiä.

   CBD-öljy ja unettomuus

  Mitkä tekijät määrittävät unen ja sen laadun?

  Ihmiskeho toimii 24 tuntia vuorokaudessa luonnollisen tai synnynnäisen vuorokausirytmin mukaan. Voimme verrata sitä 24/7 kelloon, joka vastaa fyysisestä aktiivisuudesta, uneliaisuudesta, henkisestä ja sosiaalisesta käyttäytymisestä. Vuorokausirytmi liittyy suoraan rentoutumiseen ja unen laatuun. Tässä ovat tekijät, jotka vaikuttavat siihen negatiivisesti.

  • Keinotekoinen valo. Jotkut silmän solut käsittelevät ympäristön valoa ja nollaavat vuorokausirytmimme. Näiden solujen altistaminen keinovalolle, kuten tietokoneen näytölle, häiritsee sisäistä kelloa. Moderni elämäntahti tarkoittaa, että olet jatkuvasti alttiina keinovalolle vuorokauden pimeinä aikoina. Se häiritsee luonnollista vuorokausirytmiä ja voi vaikuttaa haitallisesti uneen ja yleiseen terveyteen. Nukahtaaksesi tietokoneen, television tai älypuhelimen näytön edessä vietettyä aikaa tulee rajoittaa huomattavasti ja näiden laitteiden käytöstä tulee pidättäytyä juuri ennen nukkumaanmenoa.
  • Se on osa monien jokapäiväistä elämää, mutta jatkuva stressi ja jännitys voivat vahingoittaa tunnetilaa ja hermostoa. Stressi vaikeuttaa usein nukahtamista ja hyvät yöunet.
  • Liiallinen kofeiini on unettomuuden pääsyyllinen. Se on piriste, jonka säännöllinen käyttö voi häiritä vuorokausirytmiä ja vaikuttaa unen kestoon ja laatuun.
  • Unihäiriöt ja unettomuus voivat johtua tietyistä terveysongelmista, kuten henkisestä/emotionaalisista terveyshäiriöistä (masennus, traumaperäinen stressihäiriö jne.). Sen voi laukaista myös diabetes, sydän-/verisuonitaudit ja muut krooniset sairaudet tai tulehdukset.
  • Toinen unettomuuden syy voi olla tiettyjen reseptilääkkeiden käyttö. Niiden aktiiviset aineet voivat joskus vuorovaikuttaa uniprosessin kanssa, mikä vaikeuttaa nukahtamista.
  • Muut syyt. Vuorokausirytmihäiriöitä voi kehittyä muista syistä, kuten unitottumusten muutoksista, matkustamisesta tai työstä tai kehon ikääntymisprosessin vuoksi.


  CBD-öljy
  ja unettomuus: kannabidiolin positiiviset vaikutukset

  Hampputuotteita on käytetty unen parantamiseen tuhansien vuosien ajan, mutta vasta viime vuosikymmeninä lääkärit ja tieteilijät ovat alkaneet ymmärtää, miten tämä kasvi vaikuttaa uniprosessiimme.  Hampun vaikutukset liittyvät endokannabinoidijärjestelmäämme (ECS). Tämä käsite on kriittinen CBD:n vaikutusten ymmärtämiseksi unensaannissa. Se on monimutkainen neurokemiallinen verkosto, joka säätelee erilaisia ​​elimistön toimintoja, mukaan lukien mielialaa, kipua ja unta. Vaikka elimistö tuottaa luonnollisesti endokannabinoidimolekyylejä, eksogeenisilla kannabinoideilla, kuten CBD:llä, voi olla myönteisiä vaikutuksia.


  CBD-öljy
  ja unettomuus

  Aivojen osassa, jota kutsutaan hypotalamukseksi, on rikas hermosolujen verkosto, joka suorittaa signaalinsiirto- ja eritystoimintoja. Hypotalamus on vastuussa monista tärkeistä elimistön prosesseista. Se auttaa myös säätelemään henkistä terveyttä, stressiä, ruumiinlämpöä ja uniprosessia.

  CBD-öljy voi auttaa unettomuudesta kärsiviä ihmisiä. Unettomuus johtuu usein yliaktiivisesta stressireaktiosta. Endokannabinoidijärjestelmän kautta CBD-öljy saavuttaa hypotalamuksen ja tukahduttaa stressihormoneja harmisoiden unirytmiä ja hereilläoloa. Se auttaa pääsemään eroon unettomuudesta ja parantamaan unta.


  CBD-öljy
  ja vuorokausirytmin säätely

  Vuorokausirytmihäiriöitä, joille on ominaista unien ja valveillaolojakson epätasapaino, esiintyy, kun kehon sisäinen kello ei vastaa ympäristön antamia signaaleja. CBD-öljy voi auttaa tasapainottamaan luonnollista vuorokausirytmiä ja parantamaan unta. Kannabidioli vuorovaikuttaa endokannabinoidijärjestelmän kanssa ja varmistaa, ettei kehoa häiritä tarpeettomasti kaikkien univaiheiden aikana.

  Muutamia vinkkejä CBD:n tehostamiseksi nukkumista varten

  • Käytä CBD-öljyä tuntia ennen nukkumaanmenoa. CBD-öljyn käytön jälkeen alat tuntea positiiviset vaikutukset noin kymmenessä minuutissa. Joillakin ihmisillä tämä voi olla pidempi ajanjakso, joten ota CBD:tä tuntia ennen nukkumaanmenoa rentoutuaksesi päivän päätteeksi. Sammuta näyttö myös muutama tunti ennen nukkumaanmenoa. Tee rentoutumisesta iltarutiinisi viimeinen osa. Sen sijaan, että katsoisit tietokoneen näyttöä, mene kävelylle, lue kirjaa ja valitse oikea valaistus. Voit lukea lisää CBD:stä ja parhaasta ajankohdasta käyttää CBD-öljyä tästä artikkelista.
  • Valitse täyden spektrin CBD-öljy. Kannabidioli on loistava nukahtamisapu, mutta parhaan ja turvallisen tuloksen saavuttamiseksi ole varovainen valitsemiesi öljyjen kanssa. Suomessa voit valita useista CBD-tuotteista: laajan spektrin, täyden spektrin ja isolaatti. Jos kokeilet kannabidiolia ensimmäistä kertaa, valitse täyden spektrin CBD-öljy. Se sisältää terpeenejä ja muita hyödyllisiä aineita, jotka auttavat lievittämään kipua, vahvistamaan immuunijärjestelmää ja parantamaan hermoston toimintaa. Tällä tavoin täyden spektrin CBD-öljy parantaa entisestään lepoasi ja hyvinvointiasi heräämisen jälkeen.

  Ei ole epäilystäkään siitä, että CBD-öljy voi tukea unta. Parhaiden ja pitkäkestoisten tulosten saamiseksi sinun tulee kuitenkin valita sertifioitu korkealaatuinen CBD-tuote ja käyttää sitä päivittäin.

  CBD-öljyn säännöllinen käyttö auttaa unettomuuteen: se säätelee unirytmiä ja varmistaa tehokkaamman levon.

  F.A.Q.

  Miten valita oikea CBD-öljyn vahvuus?

  Riippumatta valitsemastasi CBD-öljyn vahvuudesta kiinnitä huomiota CBD-pitoisuuteen milligrammoissa. Esimerkiksi aloittelijoiden tulisi käyttää noin 30 mg CBD:tä kaksi kertaa päivässä. Tippojen määrä riippuu pitoisuudesta:

  - 5 % CBD-öljyä sisältää 2,5 mg CBD:tä tippaa kohden;
  - 15 % CBD-öljyä sisältää 7,5 mg CBD:tä tippaa kohden;
  - 30 % CBD-öljyä sisältää 15 mg CBD:tä tippaa kohden.

  Lyhyesti sanottuna haluttu vaikutus saadaan minkä tahansa vahvuisella CBD-öljyllä – vain tippojen määrä vaihtelee.

  Mikä on CBD-öljy?

  CBD-öljy (tai kannabidioli) on yksi vahvimmista hamppukasvista löytyvistä kannabinoidimolekyyleistä. Monet tieteelliset ja kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet tämän aktiivisen ainesosan edut elimistössä, joista voit lukea täällä.

  Kannabidioli löydettiin vuonna 1940 suositun tieteilijän Roger Adamsin toimesta. Tämän kemikaalin käyttö alkoi kasvaa nopeasti maailmanlaajuisesti, kun yhdysvaltalaiset tieteilijät todistivat sen edut ihmiskeholle. Kannabidiolia käytetään laajasti kosmetiikkatuotteissa. Ulkomaissa kannabidiolia (CBD) käytetään ja voidaan käyttää lääkkeenä, ravintolisänä tai ainesosana ruoassa/juomissa.

  On tärkeää ottaa huomioon, että vaikka kannabidiolia uutetaan hamppukasvista, sillä ei ole psykoaktiivisia vaikutuksia.

  CBD-öljy on turvallinen tuote ja sitä on laillista käyttää useimmissa maissa, mukaan lukien Suomessa.

  Mitä käyttötarkoituksia CBD-uutteella on?

  CBD-uutteella ja sen tuotteilla on laajalti käyttötarkoituksia, esimerkiksi kosmetiikka kuivan ihon, aknen, ikääntymisen merkkien, kynsien ja hiusten hoitoon. Kannabidiolia käytetään ravintolisänä useissa maissa ja se on arvostettu sen rauhoittavien ominaisuuksiensa ansiosta: se voi auttaa uniongelmissa (unen laatu), ahdistuksessa ja jopa masennuksessa. Lisäksi useat kliiniset tutkimukset ovat näyttäneet, että CBD:n käytöllä voi olla positiivinen vaikutus eri oireyhtymien tai sairauksien hoidossa. Voit lukea siitä lisää täältä. CBD-uute vuorovaikuttaa ihmisen endokannabinoidijärjestelmän kanssa, mikä auttaa palauttamaan ja ylläpitämään fyysisten ja psykologisten toimintojen tasapainoa. Lue tämä artikkeli lukeaksesi lisää.

  Onko CBD laillinen Suomessa?

  Kyllä! Muutokset Suomen tasavallan hamppulakiin määrää, että CBD-hamppuöljytuotteiden markkinointi ja käyttö on sallittua, mutta psykoaktiivisen aineen tetrahydrokannabinolin (THC) sisältö näissä tuotteissa ei saa ylittää 0,2 %. Täältä löydät tuotteidemme laboratoriotulokset.

  Miten käyttää CBD:tä?

  Suosittelemme käyttämään CBD:tä säännöllisesti levittämällä tuotekuvauksessa ilmoitetun määrän tippoja halutulle alueelle kahdesti päivässä (aamuin illoin). Ravista ennen käyttöä. Ota huomioon, että CBD-tuotteiden haluttu vaikutus ja toleranssitaso voivat vaihdella, joten suosittelemme aloittamaan pienimmällä suositellulla annoksella ja lisäämällä annosta asteittain tarvittaessa, mutta älä ylitä 200 mg CBD:tä päivässä. Muistathan, että jos käytät CBD:tä ensimmäistä kertaa, et välttämättä tunne vaikutusta heti. Endokannabinoidireseptoriesi on mukauduttava fytokannabinoideihin (CBD), jossa voi kestää useita päiviä.

  Miten pitkään CBD:n vaikutuksen tuntemisessa kestää?

  CBD-öljy alkaa vaikuttaa normaalisti noin 15 minuutissa.

  CBD-kapselit alkavat vaikuttaa noin 40-90 minuutissa.

  CBD-laastari alkaa toimia heti, mutta lihas- tai nivelkipujen lievittämisessä voi kestää 4-8 tuntia.

  Mikä on täyden spektrin CBD-öljy?

  Tämäntyyppisellä CBD-öljyllä on laajoin kannabinoidien (CBD, CBG, CBN jne.) koostumus, joka sisältää myös terpeenejä ja flavonoideja. Tämäntyyppistä CBD-uutetta pidetään tehokkaimpana, koska sillä on korkein kannabinoidien “entourage-vaikutus (synerginen vaikutus). Tämä vaikutus tarjoaa korkeamman CBD:n tehokkuuden. Tämä johtuu siitä, että täyden spektrin CBD-öljyssä olevat kannabinoidit toimivat yhdessä ja parantavat CBD:n vaikutusta elimistössä.

  Mikä on laajan spektrin CBD-öljy?

  Tämäntyyppisellä CBD-öljyllä ei ole tiettyä koostumuksen määritelmää, joten se voi tarkoittaa, että uute sisältää vain muutaman kannabinoidin ja/tai terpeenin tai se sisältää laajemman valikoiman kannabiskasvin yhdisteitä sekä kannabinoideja. 

  Laajan spektrin CBD-öljy säilyttää suurimman osan hyödyllisistä kannabinoideista ja terpeeneistä, mutta siitä on poistettu kannabinoidi THC (tetrahydrokannabinoli).

  Voinko käyttää alennuskoodia, jos tuote on jo alennettu?

  Alennukset eivät ole kumulatiivisia, joten jos haluat käyttää alennuskoodia tuotteeseen, jonka hinta on jo alennettu, näet viestin "Alennuskoodi ei ole voimassa".

  Onko CBD-tuotteilla haittavaikutuksia?

  Useat kliiniset tutkimukset ovat näyttäneet, että CBD-tuotteita on turvallista käyttää. Ei kuitenkaan ole salaisuus, että jokaisen keho on erilainen ja vaikka se on hyvin epätodennäköistä, pieniä haittavaikutuksia voi olla, esim. ihon punoittaminen, jolloin sinun tulisi lopettaa tuotteen käyttäminen ja ottaa yhteyttä lääkäriisi ennen CBD:n käyttöä.

  On myös otettava huomioon, että maailman antidopingtoimisto on lisännyt kannabidiolin (CBD) urheilijoille sallittuihin aineisiin.

  Onko CBD turvallinen raskaana oleville naisille ja lapsille?

  Raskaana oleville naisille: Ota yhteyttä pätevään lääkäriin (dermatologiin) tai muuhun ammattilaiseen ennen CBD-öljyn käyttöä.

  Lapsille: Useat kliiniset tutkimukset osoittavat, että pienen CBD-pitoisuuden omaavat tuotteet ovat turvallisia käyttää yli 3-vuotiaille lapsille.

  Ovatko hamppuöljy ja CBD-öljy sama asia?

  Ei. Hamppuöljy ja CBD-öljy ovat kaksi eri tuotetta. Hamppuöljyä uutetaan hampunsiemenistä ja sitä käytetään yleisesti ruoanlaitossa sekä arvostetaan omega-3- ja omega-6-rasvahapoistaan. Toisaalta CBD-öljyä uutetaan hamppukasvin kukista ja lehdistä ja sitä arvostetaan sen sisältämistä kannabinoideista. Näillä kahdella öljyllä on täysin erilaiset vaikutukset ja käyttötarkoitukset. Voit lukea lisää CBD-öljyn vaikutuksesta tästä artikkelista.