CBD-öljy ja terpeenit

Artikkelin sisältö

  Terpeenit: mitä ne ovat ja miten ne vaikuttavat CBD:n vaikutukseen

  Jos et ole koskaan kuullut terpeeneistä tai et tiedä, mikä niiden tehtävä on ja miten ne vaikuttavat CBD-öljyn vaikutuksiin, olet oikeassa paikassa. Terpeenit ovat molekyylejä, joita me kaikki kohtaamme jokapäiväisessä elämässämme. Niitä löytyy monista erilaisista kasveista, mukaan lukien kukista, hedelmistä, vihanneksista ja yrteistä. Kannabiskasvit sisältävät erityisen paljon terpeenejä.

  CBD-tuotteisiin lisätään usein ylimääräisiä terpeenejä koska niiden on tieteellisesti todistettu lisäävän CBD:n tehokkuutta ja etuja Entourage-vaikutuksen perusteella, josta opit lisää tästä artikkelista.

  Mutta miksi terpeenejä lisätään CBD-öljyyn? Miksi jotkut CBD-brändit korostavat niiden merkitystä? Onko se todella arvokas ainesosa vai onko se vain yksi tapa nostaa CBD-tuotteiden hintaa?

  Jatka lukemista löytääksesi vastaukset kaikkiin kysymyksiin.

   

  Mitä ovat terpeenit?

  Terpeenit ovat kasveissa esiintyviä yhdisteitä, jotka määrittävät niiden aromin ja maun. Voit haistaa terpeenejä aina, kun haistat kukkaa, tuoretta hedelmää tai vihannesta – ja olemme terpeenien ympäröimänä lähes koko ajan.

  Maailmassa on satoja erilaisia ​​terpeenejä, joista yli 100 löytyy kannabiksesta. Tästä huolimatta vain muutamia terpeenejä hampussa on riittävinä pitoisuuksina, jotta niitä voidaan pitää merkittävinä. Kuten jo mainitsimme, jotkut CBD-merkit lisäävät ylimääräisiä terpeenejä CBD-öljyihinsä tukemaan hamppukasvin kukissa luonnostaan ​​esiintyviä terpeenitasoja. Mutta miksi? Syy tähän on yksinkertainen: terpeenit, kuten liittyvät kannabinoidit (CBC, CBN, CBG, THC jne.), saavat aikaan niin sanotun Entourage-ilmiön, mikä lisää CBD:n tehokkuutta. Mutta keskustelemme siitä artikkelin lopussa.

  Tieteilijät ovat tutkineet terpeenien ominaisuuksia jo jonkin aikaa ja tulleet siihen tulokseen, että tietyillä terpeeneillä voi olla monia terapeuttisia ominaisuuksia. On myös otettava huomioon, että kokonaisvaltaisten, luonnollisten vaikutustensa ansiosta terpeenit ovat olennainen osa aromaterapiaa, mikä rentoutumaan ja rauhoittumaan.

  CBD-öljystä yleisimmin löytyvät terpeenit ja niiden ominaisuudet

  1. Limoneeni

  Nimestä voi arvata, mistä tämän terpeenin löytää. Limoneenia löytyy yleisesti sitrushedelmien kuorista. Se tuoksuu limeltä, ​​appelsiinilta ja sitruunalta, mutta tämä terpeeni on enemmän kuin vain virkistävä tuoksu. Limoneenilla on antifungaalisia ominaisuuksia, jotka voivat parantaa mielialaa, vähentää tulehdusta ja hillitä ahdistusta. Kun limoneenia lisätään CBD-öljyyn, voit tuntea tämän terpeenin terveysvaikutukset, minkä lisäksi se lisää muiden terpeenien imeytymisnopeutta.  1. Myrseeni

  Myrseeni on toinen yleinen terpeeni. Hamppukasvin kukkien tavoin sillä on mausteinen, maanläheinen ja ruohoinen tuoksu. Vaikka tällä CBD-terpeenillä on yksi pienimmistä molekyyliko’oista, sillä voi olla voimakas rentouttava vaikutus kehossasi ja saa sinut tuntemaan olosi uneliaaksi. Mitä tulee myrseenin terveysvaikutuksiin, sillä on antibakteerisia ja kipua lievittäviä ominaisuuksia.

  1. Pineeni

  Pineeniä löytyy männyn neulasista ja useista sitrushedelmistä. Se on mainittu perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä parantavien ominaisuuksiensa ansiosta. Voidaan käyttää anti-inflammatorisena, antibakteerisena ja bronkodilatoivana aktiivisena aineena.

  1. Linalooli

  Linalooli on toinen hampussa yleisesti esiintyvä terpeeni. Tämä molekyyli tuottaa herkän ja hienovaraisen kukkaisen tuoksun. Sitä on runsaasti laventelissa ja kamomillassa. Jotkut CBD-merkit uuttavat tuotteisiinsa linaloolia miellyttävän tuoksun saavuttamiseksi. Se myös parantaa CBD-tuotteiden tehokkuutta ahdistuksen lievittämisessä sekä muita rauhoittavia ominaisuuksia, kuten kykyä nukahtaa helpommin. Voit lukea lisää CBD-öljyn rauhoittavista ominaisuuksista artikkelista ”CBD-öljy ja mielenterveys”.

  1. Karyofylleeni

  Karyofylleeniä, joka on yksi lupaavimmista terpeeneistä, esiintyy luonnostaan ​​neilikassa, kanelissa ja mustapippurissa. Se antaa tietyille hamppulajikkeille mausteisen ja puumaisen aromin. Tämän terpeenin mielenkiintoisin ominaisuus on sen kyky olla vuorovaikutuksessa endokannabinoidijärjestelmän (CB1- ja CB2-reseptorien) kanssa samalla tavalla kuin kannabinoidit. Lisäksi se tuottaa kipua lievittäviä ja anti-inflammatorisia vaikutuksia.

  1. Humuleeni

  Humuleeni on toinen hampussa yleisesti esiintyvä terpeeni. Se toimii ruokahalua hillitsevänä aineena ja sillä on anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Sen tuoksu muistuttaa humalaa, jossa on runsaasti humuleenia. Korianteri, neilikka ja basilika ovat muita humuleenirikkaita kasveja.

  1. Terpinoliini

  Terpinoliini voi antaa hampulle savuisen tai puumaisen aromin. Sitä löytyy myös salviasta ja rosmariinista. Tämä terpeeni tunnetaan antioksidanttisista, antibakteerisista ja lievistä rauhoittavista ominaisuuksistaan. Tieteilijät ovat havainneet, että terpinoliini lamaannuttaa keskushermostoa. Lyhyesti sanottuna se vähentää ahdistusta ja auttaa rentoutumaan.

   CBD-öljy ja terpeenit

  Ovatko terpeenit ja terpenoidit sama asia?

  Lukiessasi terpeeneistä saatat myös kohdata termin ”terpenoidit”.

  Ovatko terpeenit ja terpenoidit sama asia? Ja miten ne eroavat toisistaan?

  Terpeeneillä ja terpenoideilla on hieman erilaiset molekyylirakenteet. Voidaan sanoa, että terpeenit ovat uusi versio terpenoideista. Haistaessasi tuoretta hamppukasvia haistat hampun kukkarauhasten vapauttaman terpenoidisen tuoksun. Kun hampun kukka kuivuu, muodostuu terpenoideja. Pohjimmiltaan nämä kaksi tilannetta (tuore tai kuiva kasvi) määräävät molekyylin muuntumisen.

  Terpenoideja käytetään usein teollisuudessa niiden aromaattisten ominaisuuksien ansiosta. Erilaisten tuotteiden valmistajat käyttävät terpenoideja mausteiden, hajuvesien ja eteeristen öljyjen ainesosina. Yhä useammat tutkimukset viittaavat kuitenkin siihen, että terpeeneillä ja terpenoideilla on tärkeä rooli kannabinoidien vaikutusten tehostamisessa. [Tutkimukset]

  Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että terpeenit voivat muuttaa, lisätä (positiivisesti) tai vähentää (negatiivisesti) eri hamppulajikkeista peräisin olevien CBD-uutteiden ominaisuuksia, kestoa ja vahvuutta. Toisin sanottuna CBD-tuotteet ilman terpeenejä ovat vähemmän tehokkaita ja niillä on paljon pienemmät terveyshyödyt.

   

  Miksi lisätä terpeenejä CBD-öljyyn?

  Kuten opit edellisestä kappaleesta, terpeeneillä on positiivinen vaikutus CBD-tuotteiden tehokkuuteen ja ne antavat niille lisäominaisuuksia (rauhoittavat vaikutukset, anti-inflammatoriset ominaisuudet, hermostoa suojaavat vaikutukset jne.). Sen lisäksi, että ne parantavat CBD-öljyn käyttökokemusta, ne lisäävät myös pääasiallisten kannabinoidien tehokkuutta. Yhä useammat uskovat, että terpeenejä sisältävät täyden spektrin CBD-öljyt ovat paljon hyödyllisempiä kuin CBD-tisleihin tai -isolaatteihin (jotka eivät sisällä terpeenejä) perustuvat tuotteet. Lue artikkeli ”CBD-öljytyypit ja niiden erot”.

  Esimerkiksi terpeenien, kuten linaloolin ja myrseenin, lisääminen CBD-tuotteisiin tekee tuotteesta rentouttavamman ja rauhoittavamman. Toisaalta terpeenit, kuten limoneeni ja karyofyleeni, voivat lisätä valppautta, keskittymistä ja energiatasoa.

  Toinen syy terpeenien lisäämiseen CBD-öljyyn on Entourage-vaikutus, josta kerromme tarkemmin seuraavassa osiossa.

   

  CBD-öljy, terpeenit ja Entourage-vaikutus

  Entourage-vaikutuksen havaitsi ensimmäisen kerran vuonna 1998 israelilainen tieteilijä Rafael Mechoulam. Vuonna 2011 toinen merkittävä tieteilijä, Ethan Russo, vei konseptin askeleen pidemmälle julkaisten British Journal of Pharmacology -lehdessä yksityiskohtaisen raportin, jossa kerrottiin Entourage-vaikutuksesta. [Artikkeli]

  Yksinkertaisesti sanottuna Entourage-vaikutus viittaa kannabiksen kannabinoidien (CBD, CBG, CBN, CBC, jne.), terpeenien ja flavonoidien synergiseen vuorovaikutukseen toistensa vaikutuksen parantamiseksi. Esimerkiksi limoneeni auttaa kehoa absorboimaan muita terpeenejä tehokkaammin, ja karyofyleeni on suoraan vuorovaikutuksessa kannabinoidireseptorien kanssa aktivoiden niiden molekyylien imeytymistä ja tehokkuutta.

  Tästä syystä eri hamppulajikkeilla on erilaisia ​​vaikutuksia. Tämä riippuu sekä koostumuksen ​​kannabinoidien määrästä sen - vaikka sillä on tärkeä rooli - että terpeeneistä ja niiden ainutlaatuisista ominaisuuksista. Tämä on toinen syy, miksi monet CBD:n käyttäjät suosivat täyden spektrin CBD:tä CBD-isolaatin sijaan.

   

  Tärkeimpiä löydöksiä terpeeneistä: miksi valita CBD-öljy terpeeneillä

  Kuten voit nähdä, terpeenit ovat erittäin tehokkaita CBD-öljyn ainesosia ja ne voivat merkittävästi parantaa näiden tuotteiden tehoa ja antaa niille lisäetuja. Tästä syystä jotkut CBD-brändit lisäävät terpeenejä CBD-öljyihinsä. Terpeeneillä voi olla positiivinen vaikutus CBD-tuotteiden tehokkuuteen, ja ne voivat myös täydentää ja tehostaa tärkeimpien kannabinoidien ja hivenaineiden vaikutuksia.

  Hempon CBD-öljy uutetaan käyttämällä ylikriittistä CO2-uuttomenetelmää, joka on edistynein ja tehokkain menetelmä CBD:n uuttamiseen. CO2-uutto on ei-invasiivinen menetelmä, jossa ei käytetä liuottimia tai erittäin korkeita lämpötiloja, joten kaikki hyödylliset kannabinoidit, terpeenit ja fenolit ovat läsnä CBD-uutteen uuttamisen aikana.

  Ennen CBD-tuotteiden ostamista tarkista, sisältävätkö ne terpeenejä ja valitse täyden spektrin CBD-öljyt, jotka on uutettu ei-invasiivisilla menetelmillä. Vain silloin voit olla varma CBD-öljyn maksimaalisesta tehosta ja odotetuista tuloksista CBD-uutetta käyttäessäsi.

  F.A.Q.

  Miten valita oikea CBD-öljyn vahvuus?

  Riippumatta valitsemastasi CBD-öljyn vahvuudesta kiinnitä huomiota CBD-pitoisuuteen milligrammoissa. Esimerkiksi aloittelijoiden tulisi käyttää noin 30 mg CBD:tä kaksi kertaa päivässä. Tippojen määrä riippuu pitoisuudesta:

  - 5 % CBD-öljyä sisältää 2,5 mg CBD:tä tippaa kohden;
  - 15 % CBD-öljyä sisältää 7,5 mg CBD:tä tippaa kohden;
  - 30 % CBD-öljyä sisältää 15 mg CBD:tä tippaa kohden.

  Lyhyesti sanottuna haluttu vaikutus saadaan minkä tahansa vahvuisella CBD-öljyllä – vain tippojen määrä vaihtelee.

  Mikä on CBD-öljy?

  CBD-öljy (tai kannabidioli) on yksi vahvimmista hamppukasvista löytyvistä kannabinoidimolekyyleistä. Monet tieteelliset ja kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet tämän aktiivisen ainesosan edut elimistössä, joista voit lukea täällä.

  Kannabidioli löydettiin vuonna 1940 suositun tieteilijän Roger Adamsin toimesta. Tämän kemikaalin käyttö alkoi kasvaa nopeasti maailmanlaajuisesti, kun yhdysvaltalaiset tieteilijät todistivat sen edut ihmiskeholle. Kannabidiolia käytetään laajasti kosmetiikkatuotteissa. Ulkomaissa kannabidiolia (CBD) käytetään ja voidaan käyttää lääkkeenä, ravintolisänä tai ainesosana ruoassa/juomissa.

  On tärkeää ottaa huomioon, että vaikka kannabidiolia uutetaan hamppukasvista, sillä ei ole psykoaktiivisia vaikutuksia.

  CBD-öljy on turvallinen tuote ja sitä on laillista käyttää useimmissa maissa, mukaan lukien Suomessa.

  Mitä käyttötarkoituksia CBD-uutteella on?

  CBD-uutteella ja sen tuotteilla on laajalti käyttötarkoituksia, esimerkiksi kosmetiikka kuivan ihon, aknen, ikääntymisen merkkien, kynsien ja hiusten hoitoon. Kannabidiolia käytetään ravintolisänä useissa maissa ja se on arvostettu sen rauhoittavien ominaisuuksiensa ansiosta: se voi auttaa uniongelmissa (unen laatu), ahdistuksessa ja jopa masennuksessa. Lisäksi useat kliiniset tutkimukset ovat näyttäneet, että CBD:n käytöllä voi olla positiivinen vaikutus eri oireyhtymien tai sairauksien hoidossa. Voit lukea siitä lisää täältä. CBD-uute vuorovaikuttaa ihmisen endokannabinoidijärjestelmän kanssa, mikä auttaa palauttamaan ja ylläpitämään fyysisten ja psykologisten toimintojen tasapainoa. Lue tämä artikkeli lukeaksesi lisää.

  Onko CBD laillinen Suomessa?

  Kyllä! Muutokset Suomen tasavallan hamppulakiin määrää, että CBD-hamppuöljytuotteiden markkinointi ja käyttö on sallittua, mutta psykoaktiivisen aineen tetrahydrokannabinolin (THC) sisältö näissä tuotteissa ei saa ylittää 0,2 %. Täältä löydät tuotteidemme laboratoriotulokset.

  Miten käyttää CBD:tä?

  Suosittelemme käyttämään CBD:tä säännöllisesti levittämällä tuotekuvauksessa ilmoitetun määrän tippoja halutulle alueelle kahdesti päivässä (aamuin illoin). Ravista ennen käyttöä. Ota huomioon, että CBD-tuotteiden haluttu vaikutus ja toleranssitaso voivat vaihdella, joten suosittelemme aloittamaan pienimmällä suositellulla annoksella ja lisäämällä annosta asteittain tarvittaessa, mutta älä ylitä 200 mg CBD:tä päivässä. Muistathan, että jos käytät CBD:tä ensimmäistä kertaa, et välttämättä tunne vaikutusta heti. Endokannabinoidireseptoriesi on mukauduttava fytokannabinoideihin (CBD), jossa voi kestää useita päiviä.

  Miten pitkään CBD:n vaikutuksen tuntemisessa kestää?

  CBD-öljy alkaa vaikuttaa normaalisti noin 15 minuutissa.

  CBD-kapselit alkavat vaikuttaa noin 40-90 minuutissa.

  CBD-laastari alkaa toimia heti, mutta lihas- tai nivelkipujen lievittämisessä voi kestää 4-8 tuntia.

  Mikä on täyden spektrin CBD-öljy?

  Tämäntyyppisellä CBD-öljyllä on laajoin kannabinoidien (CBD, CBG, CBN jne.) koostumus, joka sisältää myös terpeenejä ja flavonoideja. Tämäntyyppistä CBD-uutetta pidetään tehokkaimpana, koska sillä on korkein kannabinoidien “entourage-vaikutus (synerginen vaikutus). Tämä vaikutus tarjoaa korkeamman CBD:n tehokkuuden. Tämä johtuu siitä, että täyden spektrin CBD-öljyssä olevat kannabinoidit toimivat yhdessä ja parantavat CBD:n vaikutusta elimistössä.

  Mikä on laajan spektrin CBD-öljy?

  Tämäntyyppisellä CBD-öljyllä ei ole tiettyä koostumuksen määritelmää, joten se voi tarkoittaa, että uute sisältää vain muutaman kannabinoidin ja/tai terpeenin tai se sisältää laajemman valikoiman kannabiskasvin yhdisteitä sekä kannabinoideja. 

  Laajan spektrin CBD-öljy säilyttää suurimman osan hyödyllisistä kannabinoideista ja terpeeneistä, mutta siitä on poistettu kannabinoidi THC (tetrahydrokannabinoli).

  Voinko käyttää alennuskoodia, jos tuote on jo alennettu?

  Alennukset eivät ole kumulatiivisia, joten jos haluat käyttää alennuskoodia tuotteeseen, jonka hinta on jo alennettu, näet viestin "Alennuskoodi ei ole voimassa".

  Onko CBD-tuotteilla haittavaikutuksia?

  Useat kliiniset tutkimukset ovat näyttäneet, että CBD-tuotteita on turvallista käyttää. Ei kuitenkaan ole salaisuus, että jokaisen keho on erilainen ja vaikka se on hyvin epätodennäköistä, pieniä haittavaikutuksia voi olla, esim. ihon punoittaminen, jolloin sinun tulisi lopettaa tuotteen käyttäminen ja ottaa yhteyttä lääkäriisi ennen CBD:n käyttöä.

  On myös otettava huomioon, että maailman antidopingtoimisto on lisännyt kannabidiolin (CBD) urheilijoille sallittuihin aineisiin.

  Onko CBD turvallinen raskaana oleville naisille ja lapsille?

  Raskaana oleville naisille: Ota yhteyttä pätevään lääkäriin (dermatologiin) tai muuhun ammattilaiseen ennen CBD-öljyn käyttöä.

  Lapsille: Useat kliiniset tutkimukset osoittavat, että pienen CBD-pitoisuuden omaavat tuotteet ovat turvallisia käyttää yli 3-vuotiaille lapsille.

  Ovatko hamppuöljy ja CBD-öljy sama asia?

  Ei. Hamppuöljy ja CBD-öljy ovat kaksi eri tuotetta. Hamppuöljyä uutetaan hampunsiemenistä ja sitä käytetään yleisesti ruoanlaitossa sekä arvostetaan omega-3- ja omega-6-rasvahapoistaan. Toisaalta CBD-öljyä uutetaan hamppukasvin kukista ja lehdistä ja sitä arvostetaan sen sisältämistä kannabinoideista. Näillä kahdella öljyllä on täysin erilaiset vaikutukset ja käyttötarkoitukset. Voit lukea lisää CBD-öljyn vaikutuksesta tästä artikkelista.