Kannabinoidit: Mitä ne ovat?

"Kannabinoidit - mitä ne ovat?" on kysymys, joka monilla ihmisillä on mielessään kohdatessaan kannabidiolia (CBD-öljy) ensimmäisen kerran. Tämä on vain yksi monista kannabinoideista, joita löytyy kuitumaisista hamppukasveista.

Artikkelin sisältö

  Kannabinoidit ovat luonnossa esiintyviä kemikaaleja. Jotkut niistä voivat tarjota merkittäviä etuja ihmiselimistölle: jokaisella kannabinoidilla on ainutlaatuinen vaikutus. Hempon tiimi päätti kertoa lisää näistä arvokkaista materiaaleista, niiden eduista ja käytöstä.

  Kannabinoidit Mitä ne ovat

  Yleisimmät kannabinoidit

  Vaikka tieteilijät ovat löytäneet hamppukasveista yli sata erilaista kannabinoidia, tunnetuimmat niistä ovat:

  • Kannabidioli (CBD-öljy). Vuoden 2021 lopussa CBD-öljystä tuli laillista ja siitä tuli erittäin suosittu. Tämä kannabinoidi ei ole päihdyttävä tai psykoaktiivinen. Sitä käytetään laajalti kaikkialla maailmassa kosmeettisiin tarkoituksiin sekä kivun hoitoon, erilaisten sairauksien oireiden lievittämiseen (masennuksesta onkologisiin sairauksiin), se auttaa torjumaan psykologisia, emotionaalisia vaivoja ja voi auttaa unettomuusongelmissa.  • Tetrahydrokannabinoli (THC). Tämä joskus sekoitetaan CBD:hen: nämä kaksi ainetta ovat kuitenkin hyvin erilaisia. Tetrahydrokannabinoli (THC) on psykoaktiivinen yhdiste, joka aiheuttaa hallusinaatioita joillekin, sillä on päihdyttävä vaikutus ja se on sallittu Suomessa vain 0,2 %:n pitoisuutena.
  • Hampputuotteiden kokeilemiseksi kannattaa kiinnittää huomiota muihin kannabinoideihin, kuten kannabinoliin (CBN). Se tarjoaa rauhoittavan vaikutuksen, minkä vuoksi joissakin maissa sitä käytetään ihmisillä, jotka kärsivät hermostoa rappeuttavista sairauksista, kuten Parkinsonin tai Alzheimerin taudista. Sen etuja tukee tieteellinen tutkimus.
  • Toinen arvokas kannabinoidi on kannabigeroli (CBG). Tällä yhdisteellä voi olla antibakteerisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia, mikä voi auttaa hidastamaan kasvainten ja syöpäsolujen kasvua. CBG:n uskotaan stimuloivan luuston kasvua ja parantavan ruokahalua.
  • Vielä yksi yhdiste on mainitsemisen arvoinen: kannabikromeeni (CBC). Suoritetut tutkimukset osoittavat, että se tarjoaa kipua lievittäviä ja anti-inflammatorisia vaikutuksia.

   

  Miten nopeasti kannabinoidit vaikuttavat?

  Se, miten nopea ja voimakas kannabinoidivaikutus on, riippuu paljon käyttötavasta. Esimerkiksi CBD-öljyä käytetään yleisimmin suun kautta - kielen alle annostettavilla tipoilla, kapseleilla, purukumilla tai muilla kannabidiolin lisäaineilla. Näin vaikutus näkyy noin 30-60 minuutissa.

  Kannabinoidien paikallisen vaikutuksen saavuttamiseksi, yleensä kivun lievittämiseksi tietyissä kehon osissa, näitä aineita tulee käyttää ulkoisesti. Iholle levitetty öljy tai geelivoide ovat täydellisiä tähän, samoin kuin CBD-depotlaastarit, jotka vapauttavat vaikuttavia aineita keskittyneelle kehon alueelle.

  Kannabinoideja voidaan myös polttaa tai höyrystää (esimerkiksi CBD, hampun kukkien muodossa). Tällöin vaikutus näkyy nopeammin: muutaman tai kymmenen minuutin kuluessa. On kuitenkin otettava huomioon, että vaikutus kestää lyhyemmän ajan.

   

  Mitä ongelmia kannabinoidit ratkaisevat?

  Kannabinoidit voivat olla hyödyllisiä useisiin eri terveysongelmiin, kuten:

  • Lihaskivut - väsymys uuvuttavan treenin ja rasitus vamman jälkeen ovat yleisimpiä syitä, miksi koemme lihaskipua. Olipa kivun alkuperä mikä tahansa, kannabinoidit voivat auttaa. Tätä varten kannattaa valita kannabidioli ja käyttää sitä paikallisesti: voit levittää CBD-geeliä kyseisellä alueelle tai käyttää depotlaastaria. Kipu vähenee huomattavasti!
  • Stressi - taloudelliset velvoitteet, jännitys töissä ja ammatillinen kilpailu voivat aiheuttaa jatkuvaa stressiä. Jos stressiä ei ole mahdollista lievittää, pitkällä aikavälillä se voi aiheuttaa psykologisia vaivoja, johtaa painonmuutoksiin ja lisätä sydänsairauksien riskiä. Hyvä uutinen on, että kannabinoidien avulla stressin käsitteleminen on paljon helpompaa. CBD-, CBN- ja CBG-yhdisteitä sisältävät hampputuotteet rauhoittavat, vähentävät jännitystä ja auttavat rentoutumaan.
  • Krooniset sairaudet - useimmilla kroonisilla sairauksilla (ja myös niiden hoitomenetelmillä) on epämiellyttäviä oireita. Tämä voi olla pahoinvoinnin, fyysisen kivun ja tulehdusprosessien muodossa. Nämä tunteet häiritsevät rentoutumista ja keskittymistä, pahentavat potilaiden yleistä hyvinvointia ja elämänlaatua. Kannabinoidit, kuten CBD-öljy, CBC, CBG, taistelevat edellä mainittuja oireita vastaan ja auttavat tuntemaan olosi paremmaksi.
  • Emotionaaliset häiriöt - Unihäiriöt, jatkuva ahdistuneisuus ja masennus ovat emotionaalisia häiriöitä, joita kaikenikäiset ihmiset kohtaavat. Tavanomaisten lääkkeiden lisäksi kannattaa kokeilla kannabinoideja, jotka ovat luonnollisia, eivät aiheuta fyysistä riippuvuutta, joilla on rauhoittava vaikutus ja jotka voivat parantaa mielialaa sekä auttaa sinua nukahtamaan helpommin.
  • Huono ihon kunto - Hamppukuitutuotteita käytetään kosmeettisiin tarkoituksiin. Monilla kannabinoideilla on antibakteerisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia, mikä tekee niistä erinomaiset aknen torjuntaan. Kannabinoideja sisältävät tuotteet eivät kuivata ihoa, ravitsevat sitä ja sopivat erityyppisille ihoille: nuorille ja kypsille.

   

  Kannabinoidit ja endokannabinoidijärjestelmä

  Keskusteltuamme kannabinoideista ja niiden eduista on yhtä tärkeää selvittää, miten ne toimivat. Kun kannabinoidit pääsevät elimistöön, useimmat niistä toimivat vuorovaikutuksessa endokannabinoidijärjestelmän (ECS) kanssa. Se on monimutkainen biologinen järjestelmä, joka sijaitsee keskus- ja ääreishermostossa. Se vastaa erittäin tärkeistä prosesseista: ECS auttaa säätelemään ruokahalua, unirytmiä, emotionaalista hyvinvointia, kipua, reaktiota ympäristöön ja paljon muuta.

  Endokannabinoidijärjestelmän toiminnan ymmärtämiseksi sitä voidaan verrata yrityksen toimitusjohtajaan, joka valvoo työntekijöiden työn laatua (elimet ja järjestelmät). Jos tämän järjestelmän toiminta horjuu, koko keho voi kärsiä kielteisistä seurauksista.

  EC-järjestelmä koostuu kannabinoidireseptoreista (endokannabinoideista), joita on koko kehossa: aivoista sidekudoksiin ja jopa soluihin. Vaikka endokannabinoidijärjestelmä voi suorittaa erilaisia toimintoja eri kudoksissa ja elimissä, sen lopullinen tavoite on sama: varmistaa kehon toiminnan vakaus riippumatta ulkoisen ympäristön muutoksista ja ärsykkeistä. Tätä stabiilisuutta kutsutaan myös homeostaasiksi.

   

  Johdonmukainen käyttö antaa parhaita tuloksia

  Kannabinoidit ovat luonnollisia yhdisteitä, joiden hyödyt paljastuvat hitaasti. Pitkäaikaisen vaikutuksen saavuttamiseksi on suositeltavaa käyttää niitä jatkuvasti. Kun käytät näitä tuotteita säännöllisesti, saat hyviä tuloksia fyysiselle ja emotionaaliselle terveydellesi, kauneudellesi ja yleiselle hyvinvoinnillesi.

  Toivomme, että olemme vastanneet polttavaan kysymyksiisi kannabinoideista, niiden alkuperästä ja käytöstä. Toivomme, että tämä johtaa siihen, että sisällytät enemmän kuituhampputuotteita jokapäiväiseen elämääsi. Kokeile ja katso itse: CBD-öljy, CBC, CBG ja muut hyödylliset kannabinoidit vaikuttavat hellävaraisesti mutta tehokkaasti kehoon!

  U.K.K

  Miten valita oikea CBD-öljyn vahvuus?

  Riippumatta valitsemastasi CBD-öljyn vahvuudesta kiinnitä huomiota CBD-pitoisuuteen milligrammoissa. Esimerkiksi aloittelijoiden tulisi käyttää noin 30 mg CBD:tä kaksi kertaa päivässä. Tippojen määrä riippuu pitoisuudesta:

  - 5 % CBD-öljyä sisältää 2,5 mg CBD:tä tippaa kohden;
  - 15 % CBD-öljyä sisältää 7,5 mg CBD:tä tippaa kohden;
  - 30 % CBD-öljyä sisältää 15 mg CBD:tä tippaa kohden.

  Lyhyesti sanottuna haluttu vaikutus saadaan minkä tahansa vahvuisella CBD-öljyllä – vain tippojen määrä vaihtelee.

  Mikä on CBD-öljy?

  CBD-öljy (tai kannabidioli) on yksi vahvimmista hamppukasvista löytyvistä kannabinoidimolekyyleistä. Monet tieteelliset ja kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet tämän aktiivisen ainesosan edut elimistössä, joista voit lukea täällä.

  Kannabidioli löydettiin vuonna 1940 suositun tieteilijän Roger Adamsin toimesta. Tämän kemikaalin käyttö alkoi kasvaa nopeasti maailmanlaajuisesti, kun yhdysvaltalaiset tieteilijät todistivat sen edut ihmiskeholle. Kannabidiolia käytetään laajasti kosmetiikkatuotteissa. Ulkomaissa kannabidiolia (CBD) käytetään ja voidaan käyttää lääkkeenä, ravintolisänä tai ainesosana ruoassa/juomissa.

  On tärkeää ottaa huomioon, että vaikka kannabidiolia uutetaan hamppukasvista, sillä ei ole psykoaktiivisia vaikutuksia.

  CBD-öljy on turvallinen tuote ja sitä on laillista käyttää useimmissa maissa, mukaan lukien Suomessa.

  Mitä käyttötarkoituksia CBD-uutteella on?

  CBD-uutteella ja sen tuotteilla on laajalti käyttötarkoituksia, esimerkiksi kosmetiikka kuivan ihon, aknen, ikääntymisen merkkien, kynsien ja hiusten hoitoon. Kannabidiolia käytetään ravintolisänä useissa maissa ja se on arvostettu sen rauhoittavien ominaisuuksiensa ansiosta: se voi auttaa uniongelmissa (unen laatu), ahdistuksessa ja jopa masennuksessa. Lisäksi useat kliiniset tutkimukset ovat näyttäneet, että CBD:n käytöllä voi olla positiivinen vaikutus eri oireyhtymien tai sairauksien hoidossa. Voit lukea siitä lisää täältä. CBD-uute vuorovaikuttaa ihmisen endokannabinoidijärjestelmän kanssa, mikä auttaa palauttamaan ja ylläpitämään fyysisten ja psykologisten toimintojen tasapainoa. Lue tämä artikkeli lukeaksesi lisää.

  Onko CBD laillinen Suomessa?

  Kyllä! Muutokset Suomen tasavallan hamppulakiin määrää, että CBD-hamppuöljytuotteiden markkinointi ja käyttö on sallittua, mutta psykoaktiivisen aineen tetrahydrokannabinolin (THC) sisältö näissä tuotteissa ei saa ylittää 0,2 %. Täältä löydät tuotteidemme laboratoriotulokset.

  Miten käyttää CBD:tä?

  Suosittelemme käyttämään CBD:tä säännöllisesti levittämällä tuotekuvauksessa ilmoitetun määrän tippoja halutulle alueelle kahdesti päivässä (aamuin illoin). Ravista ennen käyttöä. Ota huomioon, että CBD-tuotteiden haluttu vaikutus ja toleranssitaso voivat vaihdella, joten suosittelemme aloittamaan pienimmällä suositellulla annoksella ja lisäämällä annosta asteittain tarvittaessa, mutta älä ylitä 200 mg CBD:tä päivässä. Muistathan, että jos käytät CBD:tä ensimmäistä kertaa, et välttämättä tunne vaikutusta heti. Endokannabinoidireseptoriesi on mukauduttava fytokannabinoideihin (CBD), jossa voi kestää useita päiviä.

  Miten pitkään CBD:n vaikutuksen tuntemisessa kestää?

  CBD-öljy alkaa vaikuttaa normaalisti noin 15 minuutissa.

  CBD-kapselit alkavat vaikuttaa noin 40-90 minuutissa.

  CBD-laastari alkaa toimia heti, mutta lihas- tai nivelkipujen lievittämisessä voi kestää 4-8 tuntia.

  Mikä on täyden spektrin CBD-öljy?

  Tämäntyyppisellä CBD-öljyllä on laajoin kannabinoidien (CBD, CBG, CBN jne.) koostumus, joka sisältää myös terpeenejä ja flavonoideja. Tämäntyyppistä CBD-uutetta pidetään tehokkaimpana, koska sillä on korkein kannabinoidien “entourage-vaikutus (synerginen vaikutus). Tämä vaikutus tarjoaa korkeamman CBD:n tehokkuuden. Tämä johtuu siitä, että täyden spektrin CBD-öljyssä olevat kannabinoidit toimivat yhdessä ja parantavat CBD:n vaikutusta elimistössä.

  Mikä on laajan spektrin CBD-öljy?

  Tämäntyyppisellä CBD-öljyllä ei ole tiettyä koostumuksen määritelmää, joten se voi tarkoittaa, että uute sisältää vain muutaman kannabinoidin ja/tai terpeenin tai se sisältää laajemman valikoiman kannabiskasvin yhdisteitä sekä kannabinoideja. 

  Laajan spektrin CBD-öljy säilyttää suurimman osan hyödyllisistä kannabinoideista ja terpeeneistä, mutta siitä on poistettu kannabinoidi THC (tetrahydrokannabinoli).

  Voinko käyttää alennuskoodia, jos tuote on jo alennettu?

  Alennukset eivät ole kumulatiivisia, joten jos haluat käyttää alennuskoodia tuotteeseen, jonka hinta on jo alennettu, näet viestin "Alennuskoodi ei ole voimassa".

  Onko CBD-tuotteilla haittavaikutuksia?

  Useat kliiniset tutkimukset ovat näyttäneet, että CBD-tuotteita on turvallista käyttää. Ei kuitenkaan ole salaisuus, että jokaisen keho on erilainen ja vaikka se on hyvin epätodennäköistä, pieniä haittavaikutuksia voi olla, esim. ihon punoittaminen, jolloin sinun tulisi lopettaa tuotteen käyttäminen ja ottaa yhteyttä lääkäriisi ennen CBD:n käyttöä.

  On myös otettava huomioon, että maailman antidopingtoimisto on lisännyt kannabidiolin (CBD) urheilijoille sallittuihin aineisiin.

  Onko CBD turvallinen raskaana oleville naisille ja lapsille?

  Raskaana oleville naisille: Ota yhteyttä pätevään lääkäriin (dermatologiin) tai muuhun ammattilaiseen ennen CBD-öljyn käyttöä.

  Lapsille: Useat kliiniset tutkimukset osoittavat, että pienen CBD-pitoisuuden omaavat tuotteet ovat turvallisia käyttää yli 3-vuotiaille lapsille.

  Ovatko hamppuöljy ja CBD-öljy sama asia?

  Ei. Hamppuöljy ja CBD-öljy ovat kaksi eri tuotetta. Hamppuöljyä uutetaan hampunsiemenistä ja sitä käytetään yleisesti ruoanlaitossa sekä arvostetaan omega-3- ja omega-6-rasvahapoistaan. Toisaalta CBD-öljyä uutetaan hamppukasvin kukista ja lehdistä ja sitä arvostetaan sen sisältämistä kannabinoideista. Näillä kahdella öljyllä on täysin erilaiset vaikutukset ja käyttötarkoitukset. Voit lukea lisää CBD-öljyn vaikutuksesta tästä artikkelista.