CBD-öljy unta varten: se auttaa miljoonia

Hamppukasvia ja sen osia on käytetty lääkinnällisiin ja virkistystarkoituksiin jo tuhansia vuosia, joten ei ole ihme, että monet miettivät, onko CBD-öljy hyvä valinta unensaantiin. Varsinkin koska hampun komponentit, kuten CBD-öljy (kannabidioli), ovat saaneet paljon suosiota viime vuosina vaikutuksensa vuoksi. Mutta puhutaanpa kaikesta alusta alkaen.

Artikkelin sisältö

  CBD-öljy ja THC: mikä ero niillä on?

  Nämä ovat yhdisteitä, joita esiintyy luonnollisesti hamppukasvissa ja joita kutsutaan kannabinoideiksi. Niillä on tietty vaikutus terveyteesi, hyvinvointiisi ja elimistön biokemiallisiin prosesseihin. Kaksi yleisintä kannabinoidia ovat tetrahydrokannabinoli (THC) ja kannabidioli (CBD-öljy).

  THC ja CBD-öljy vaikuttavat aivoihin eri tavoin. THC on psykoaktiivinen komponentti: se voi vaikuttaa mieleen, aiheuttaa päihtymistä ja epämiellyttäviä tuntemuksia. CBD-öljy taas ei ole hallusinogeeni. Tämä kannabinoidi tunnetaan sen hyödyistä fyysiselle terveydelle ja emotionaaliselle hyvinvoinnille.

  Ihmiset käyttävät CBD:tä useista syistä, mukaan lukien kohtauksiin, paniikkikohtauksiin ja kipuun. Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että CBD-öljy voi myös auttaa säätelemään unirytmiä ja parantamaan unenlaatua.

  Jos sinulla on nukahtamisvaikeuksia tai muita uneen liittyviä ongelmia, tämä artikkeli on kuin luotu sinua varten!

  CBD-öljy unta varten

  Miksi unensaanti on tärkeää?

  Ihannetapauksessa vietämme noin kolmanneksen elämästämme nukkuen. Kaikki ovat todennäköisesti samaa mieltä siitä, että kunnollisen unen merkitystä ei voida liioitella. Unella (tai sen puutteella) on syvällinen vaikutus ihmisiin ja moniin eläimiin. Uniprosessi liittyy suoraan seuraaviin terveystekijöihin:

  • Mielenterveys;
  • Stressitaso;
  • Immuunijärjestelmän vahvuus;
  • Aivojen toiminta;
  • Sydän- ja verisuonijärjestelmän toiminta;
  • Tulehdusprosessit elimistössä;
  • Energia, fyysinen toiminta;
  • Paino;

  ja paljon muuta. Hyvät yöunet ovat tärkeät jokaiselle.

  CBD-öljy unta varten: mitä tutkimukset sanovat?

  Viimeisen vuosikymmenen aikana kasvava kiinnostus hampputuotteita ja erityisesti CBD:tä kohtaan on johtanut siihen, että tutkijat ymmärtävät paremmin, miten CBD-öljy vaikuttaa kehon eri prosesseihin. Uni ei ole poikkeus.

  Vuonna 2019 tehdyssä tutkimuksessa analysoitiin CBD:tä ja unta. Siihen osallistui 103 ihmistä, jotka tunsivat ahdistusta, valittivat huonosta unesta ja kokivat nukahtamisvaikeuksia. Tässä tutkimuksessa tutkijat halusivat selvittää, auttoiko CBD-öljy parantamaan unen laatua yleisesti ja kuinka paljon CBD:tä ihmiskeho tarvitsi. Tutkimukseen osallistuneille annettu CBD:n määrä vaihteli välillä 25-120 mg.

  25 mg:n kannabidioliannoksen todettiin olevan tehokkain ahdistuksen ja stressin lievittämisessä, mutta vakavampien unihäiriöiden hoitoon tarvittiin suurempia annoksia.

  Tutkimus kesti kolme kuukautta: osallistujille annettiin vaihtelevia annoksia CBD:tä joka kuukausi. Esimerkiksi yhden kuukauden kuluttua 66,7% ihmisistä ilmoitti, että heidän unensa parani CBD:n avulla. Kun annosta muutettiin seuraavassa kuussa, 56,1% osallistujista oli sitä mieltä, että heidän unensa oli parempaa kuin ennen.

  Tämän ja muiden tutkimusten perusteella tutkijat päättelivät, että vaikka CBD-öljy voi auttaa nukahtamaan lyhyellä aikavälillä, annosta on säädettävä asianmukaisesti.  Miten CBD-öljy vaikuttaa uneesi?

  On ilmiselvää, että CBD:llä on huomattavia etuja unenlaadun kannalta. Mutta miten kannabidioli todella toimii?

  Asiantuntijoiden mukaan CBD-öljy vaikuttaa kortisoliin, joka tunnetaan stressihormonina. Kortisolitasot kehossa ovat yleensä korkeimmillaan aamuisin, mutta unettomuudesta tai muista unihäiriöistä kärsivillä ihmisillä voi olla korkeat kortisolitasot jopa yöllä. Tämän hormonin korkeat tasot vaikeuttavat rentoutumista ja nukahtamista ja voivat johtaa toistuviin heräämisiin yöllä. Tässä artikkelissa mainittu vuonna 2019 tehty tutkimus osoitti kortisolitasojen merkittävän laskun, kun osallistujat käyttivät CBD-öljyä.

  Tämä viittaa siihen, että kannabidioli vähentää kortisolin vapautumista yön aikana ja toimii rauhoittavana aineena sekä jännityksen ja stressin lievittäjänä.

  Muuta tiedettävää asiaa CBD:stä

  1. Valitse laadukkaita CBD-öljyjä. Useat ihmiset huomaavat, että CBD-öljy auttaa heitä nukahtamaan nopeammin, nukkumaan pidempään ja tuntemaan olonsa virkeämmäksi ja tuotteliaammaksi aamulla. On kuitenkin myös ihmisiä, jotka ovat pettyneitä tähän tuotteeseen, koska he eivät tunne vaikutusta. Jos haluat nauttia parhaasta CBD:stä unta varten, kiinnitä huomiota ostamaasi tuotteeseen. On parasta valita sertifioidut CBD-öljyt, jotka on valmistettu luonnollisista ainesosista ja jotka eivät sisällä epäpuhtauksia. 
  2. Muista, että CBD-öljyjen välillä on melko paljon eroja. Joskus voi myös käydä niin, että ihmiset käyttävät heille liian mietoa tuotetta, kuten CBD-isolaattia, joten hyötyjä on vaikeampia tuntea. Jos sinusta tuntuu tältä, kannattaa kokeilla täyden tai laajan spektrin CBD-öljyä – näiden tuotteiden vaikutus on voimakkaampi ja nopeampi.
  3. CBD-öljy voit myös stimuloida.Joillekin ihmisille CBD-öljy voi itse asiassa olla pikemminkin stimuloiva kuin rauhoittava aine. Tämä voi liittyä tiettyyn CBD-tuotteeseen.
  4. CBD-öljy ja riippuvuus.Ihmiset saattavat joskus huolehtia siitä, että kannabidioli voi olla fyysisesti riippuvuutta aiheuttavaa. Ei syytä huoleen: CBD-öljy on todistettu olevan ei-addiktoiva ja turvallinen useimmille.
  5. Kannabidiolin sivuvaikutukset. Toisin kuin THC, CBD:llä ei ole vahvoja sivuvaikutuksia. Erittäin harvinaisissa tapauksissa tällaisia vaikutuksia voivat olla muuttunut ruokahalu, ummetus, kuiva suu ja yleinen väsymys. Nämä tunteet ovat tilapäisiä ja katoavat nopeasti.
  6. CBD:n vuorovaikutus lääkkeiden kanssa. Vaikka se on harvinaista, CBD-öljy voi vuorovaikuttaa hieman joidenkin reseptilääkkeiden ja antikogulanttien kanssa. Konsultoi siis lääkäriä, jos käytät tällaisia lääkkeitä.

  Lopputulos

  Elämänlaatu, terveys ja hyvinvointi liittyvät suoraan uneen. Jos sinulla on nukahtamisvaikeuksia tai haluat vain saada hyvät yöunet, CBD-tuotteet voivat olla erinomainen valinta.

  CBD-öljy unta varten on asiantuntijoiden hyväksymä tuote, joka auttaa sinua nukahtamaan nopeammin ja saamaan hyvät yöunet – on aika kokeilla!

  F.A.Q.

  Miten valita oikea CBD-öljyn vahvuus?

  Riippumatta valitsemastasi CBD-öljyn vahvuudesta kiinnitä huomiota CBD-pitoisuuteen milligrammoissa. Esimerkiksi aloittelijoiden tulisi käyttää noin 30 mg CBD:tä kaksi kertaa päivässä. Tippojen määrä riippuu pitoisuudesta:

  - 5 % CBD-öljyä sisältää 2,5 mg CBD:tä tippaa kohden;
  - 15 % CBD-öljyä sisältää 7,5 mg CBD:tä tippaa kohden;
  - 30 % CBD-öljyä sisältää 15 mg CBD:tä tippaa kohden.

  Lyhyesti sanottuna haluttu vaikutus saadaan minkä tahansa vahvuisella CBD-öljyllä – vain tippojen määrä vaihtelee.

  Mikä on CBD-öljy?

  CBD-öljy (tai kannabidioli) on yksi vahvimmista hamppukasvista löytyvistä kannabinoidimolekyyleistä. Monet tieteelliset ja kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet tämän aktiivisen ainesosan edut elimistössä, joista voit lukea täällä.

  Kannabidioli löydettiin vuonna 1940 suositun tieteilijän Roger Adamsin toimesta. Tämän kemikaalin käyttö alkoi kasvaa nopeasti maailmanlaajuisesti, kun yhdysvaltalaiset tieteilijät todistivat sen edut ihmiskeholle. Kannabidiolia käytetään laajasti kosmetiikkatuotteissa. Ulkomaissa kannabidiolia (CBD) käytetään ja voidaan käyttää lääkkeenä, ravintolisänä tai ainesosana ruoassa/juomissa.

  On tärkeää ottaa huomioon, että vaikka kannabidiolia uutetaan hamppukasvista, sillä ei ole psykoaktiivisia vaikutuksia.

  CBD-öljy on turvallinen tuote ja sitä on laillista käyttää useimmissa maissa, mukaan lukien Suomessa.

  Mitä käyttötarkoituksia CBD-uutteella on?

  CBD-uutteella ja sen tuotteilla on laajalti käyttötarkoituksia, esimerkiksi kosmetiikka kuivan ihon, aknen, ikääntymisen merkkien, kynsien ja hiusten hoitoon. Kannabidiolia käytetään ravintolisänä useissa maissa ja se on arvostettu sen rauhoittavien ominaisuuksiensa ansiosta: se voi auttaa uniongelmissa (unen laatu), ahdistuksessa ja jopa masennuksessa. Lisäksi useat kliiniset tutkimukset ovat näyttäneet, että CBD:n käytöllä voi olla positiivinen vaikutus eri oireyhtymien tai sairauksien hoidossa. Voit lukea siitä lisää täältä. CBD-uute vuorovaikuttaa ihmisen endokannabinoidijärjestelmän kanssa, mikä auttaa palauttamaan ja ylläpitämään fyysisten ja psykologisten toimintojen tasapainoa. Lue tämä artikkeli lukeaksesi lisää.

  Onko CBD laillinen Suomessa?

  Kyllä! Muutokset Suomen tasavallan hamppulakiin määrää, että CBD-hamppuöljytuotteiden markkinointi ja käyttö on sallittua, mutta psykoaktiivisen aineen tetrahydrokannabinolin (THC) sisältö näissä tuotteissa ei saa ylittää 0,2 %. Täältä löydät tuotteidemme laboratoriotulokset.

  Miten käyttää CBD:tä?

  Suosittelemme käyttämään CBD:tä säännöllisesti levittämällä tuotekuvauksessa ilmoitetun määrän tippoja halutulle alueelle kahdesti päivässä (aamuin illoin). Ravista ennen käyttöä. Ota huomioon, että CBD-tuotteiden haluttu vaikutus ja toleranssitaso voivat vaihdella, joten suosittelemme aloittamaan pienimmällä suositellulla annoksella ja lisäämällä annosta asteittain tarvittaessa, mutta älä ylitä 200 mg CBD:tä päivässä. Muistathan, että jos käytät CBD:tä ensimmäistä kertaa, et välttämättä tunne vaikutusta heti. Endokannabinoidireseptoriesi on mukauduttava fytokannabinoideihin (CBD), jossa voi kestää useita päiviä.

  Miten pitkään CBD:n vaikutuksen tuntemisessa kestää?

  CBD-öljy alkaa vaikuttaa normaalisti noin 15 minuutissa.

  CBD-kapselit alkavat vaikuttaa noin 40-90 minuutissa.

  CBD-laastari alkaa toimia heti, mutta lihas- tai nivelkipujen lievittämisessä voi kestää 4-8 tuntia.

  Mikä on täyden spektrin CBD-öljy?

  Tämäntyyppisellä CBD-öljyllä on laajoin kannabinoidien (CBD, CBG, CBN jne.) koostumus, joka sisältää myös terpeenejä ja flavonoideja. Tämäntyyppistä CBD-uutetta pidetään tehokkaimpana, koska sillä on korkein kannabinoidien “entourage-vaikutus (synerginen vaikutus). Tämä vaikutus tarjoaa korkeamman CBD:n tehokkuuden. Tämä johtuu siitä, että täyden spektrin CBD-öljyssä olevat kannabinoidit toimivat yhdessä ja parantavat CBD:n vaikutusta elimistössä.

  Mikä on laajan spektrin CBD-öljy?

  Tämäntyyppisellä CBD-öljyllä ei ole tiettyä koostumuksen määritelmää, joten se voi tarkoittaa, että uute sisältää vain muutaman kannabinoidin ja/tai terpeenin tai se sisältää laajemman valikoiman kannabiskasvin yhdisteitä sekä kannabinoideja. 

  Laajan spektrin CBD-öljy säilyttää suurimman osan hyödyllisistä kannabinoideista ja terpeeneistä, mutta siitä on poistettu kannabinoidi THC (tetrahydrokannabinoli).

  Voinko käyttää alennuskoodia, jos tuote on jo alennettu?

  Alennukset eivät ole kumulatiivisia, joten jos haluat käyttää alennuskoodia tuotteeseen, jonka hinta on jo alennettu, näet viestin "Alennuskoodi ei ole voimassa".

  Onko CBD-tuotteilla haittavaikutuksia?

  Useat kliiniset tutkimukset ovat näyttäneet, että CBD-tuotteita on turvallista käyttää. Ei kuitenkaan ole salaisuus, että jokaisen keho on erilainen ja vaikka se on hyvin epätodennäköistä, pieniä haittavaikutuksia voi olla, esim. ihon punoittaminen, jolloin sinun tulisi lopettaa tuotteen käyttäminen ja ottaa yhteyttä lääkäriisi ennen CBD:n käyttöä.

  On myös otettava huomioon, että maailman antidopingtoimisto on lisännyt kannabidiolin (CBD) urheilijoille sallittuihin aineisiin.

  Onko CBD turvallinen raskaana oleville naisille ja lapsille?

  Raskaana oleville naisille: Ota yhteyttä pätevään lääkäriin (dermatologiin) tai muuhun ammattilaiseen ennen CBD-öljyn käyttöä.

  Lapsille: Useat kliiniset tutkimukset osoittavat, että pienen CBD-pitoisuuden omaavat tuotteet ovat turvallisia käyttää yli 3-vuotiaille lapsille.

  Ovatko hamppuöljy ja CBD-öljy sama asia?

  Ei. Hamppuöljy ja CBD-öljy ovat kaksi eri tuotetta. Hamppuöljyä uutetaan hampunsiemenistä ja sitä käytetään yleisesti ruoanlaitossa sekä arvostetaan omega-3- ja omega-6-rasvahapoistaan. Toisaalta CBD-öljyä uutetaan hamppukasvin kukista ja lehdistä ja sitä arvostetaan sen sisältämistä kannabinoideista. Näillä kahdella öljyllä on täysin erilaiset vaikutukset ja käyttötarkoitukset. Voit lukea lisää CBD-öljyn vaikutuksesta tästä artikkelista.