Kaikki CBD:stä: Vastaukset 10 kiperimpään kysymykseen

Kaikki CBD:hen liittyvä on kiinnostavaa tänä päivänä: vaikutuksista ja mahdollisista käyttötarkoituksista kysymyksiin siitä, onko se turvallista lemmikeille. Jos haluat asiaankuuluvaa tietoa tästä aiheesta, olemme täällä sinua varten. Vastaamme yleisimpiin kysymyksiin, joita ihmiset kysyvät CBD:n (tai kannabidiolin) käytöstä.

Artikkelin sisältö

  Kaikki_CBDsta

  Mikä on CBD?

  CBD, jota kutsutaan myös kannabidioliksi, on täysin luonnollinen kasviaine: se on kannabinoidi, jota löytyy kuituisesta hamppukasvista. Sitä arvostetaan sen lääkinnällisten ja kosmeettisten ominaisuuksien ansiosta.

  CBD:n suosituin muoto on öljy, mutta CBD:tä voidaan myydä myös laastareina, e-nesteenä, öljypohjaisina kapseleina, viinikumeina, kekseinä ja muina tuotteina. CBD-voiteet, geelit ja muut ulkoiseen käyttöön tarkoitetut CBD-kosmetiikkatuotteet ovat myös erittäin suosittuja.


  Mitä etuja kannabidioli voi tarjota?

  CBD:stä on tullut suosittu sen monien positiivisten ominaisuuksien ansiosta, jotka vaikuttavat ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Lääkärit ja tutkijat uskovat, että CBD-öljy voi tehokkaasti vähentää ahdistusta, stressiä sekä lievittää pitkäaikaisia kipuja (esimerkiksi selkä- tai nivelkipuja). CBD-öljy voi hidastaa sairauksien etenemistä, parantaa hyvinvointia kroonisissa sairauksissa (esimerkiksi niveltulehdus, epilepsia, syöpä). CBD-öljy voi olla tehokas myös unettomuuteen tai unihäiriöihin sekä ruokahalun ja keskittymiskyvyn parantamiseen.

  Toinen CBD:n hyöty on kosmeettinen. Monet kokeilevat CBD:tä parantaakseen iho-olosuhteita: taistellakseen ikääntymisprosesseja ja aknea (näppylöitä) vastaan sekä elvyttääkseen vaurioitunutta ja kuivunutta ihoa. Kannabidiolia kannattaa kokeilla myös hiuksille: sen sanotaan stimuloivan hiusten kasvua ja vahvistavan vaurioituneita hiuksia. CBD-öljyn lisääminen hiustenhoitorutiiniin tekee hiuksistasi terveemmät, vahvemmat ja kiiltävämmät pitkään käytettynä.  Onko se laillista Suomessa?

  Vuodesta 2021 alkaen CBD-tuotteet tulivat vapaasti ja turvallisesti saataville kaikkialla Suomessa. Ostamalla sertifioituja CBD-öljyjä Suomessa toimivilta valmistajilta voit varmistaa, että ostat laillisen, turvallisen ja todella tehokkaan tuotteen, joka ei tuote pettymystä.


  Päihdyttääkö se?

  Joskus uskotaan, että CBD-öljy voi aiheuttaa päihtyneisyyden tunteen, mutta tämä on myytti. Kannabidioli ei sisällä tetrahydrokannabinolia (THC). Tämä on tunnettu psykoaktiivinen ainesosa, joka ei saa ylittää Suomen markkinoilla olevien kannabistuotteiden 0,2 % rajaa.

  Joistakin kannabidiolituotteista (kuten täyden spektrin CBD-öljystä) voi löytyä hyvin pieniä määriä THC:tä. Niiden THC-pitoisuus on kuitenkin niin alhainen, että se ei aiheuta päihtymystä tai muita epämiellyttäviä vaikutuksia.


  Mitä haittavaikutuksia tuotteeseen voi liittyä?

  Kannabidiolilla ei käytännössä ole haittavaikutuksia: niitä esiintyy hyvin harvoin ja silloinkin ne häviävät nopeasti. On kuitenkin hyvä olla tietoinen mahdollisista oireista, kuten:

  • Uneliaisuus;
  • Kuiva suu;
  • Pahoinvointi;
  • Ruokahaluttomuus;
  • Ripuli tai ummetus.

  Kuten mainitsimme, nämä oireet ilmenevät vain poikkeustapauksissa ja häviävät, kun lopetat kannabidiolin käytön. Voit vähentää niiden todennäköisyyttä valitsemalla luotettavien valmistajien tarjoamia sertifioituja kannabistuotteita.


  Mitä lyhenne EKS tarkoittaa?

  EKS tarkoittaa endokannabinoidijärjestelmää. Tämä biologinen järjestelmä löydettiin suhteellisen hiljattain, vain muutamia vuosikymmeniä sitten. Se on hermoverkko, joka on erittäin tärkeä meille jokaiselle.

  Toistaiseksi tiedemiehillä ei ole vielä tärkeitä tietoja EKS-järjestelmän toiminnasta, mutta yksi asia on selvä: se on vastuussa homeostaasista - kehon sisäisen ympäristön vakauden ylläpitämisestä ulkoisista ärsykkeistä ja uhista riippumatta. Endokannabinoidijärjestelmän toiminta ilmenee erittäin tärkeiden kehon toimintojen ja prosessien säätelynä. Endokannabinoidijärjestelmä vaikuttaa moniin asioihin, kuten yleiseen hyvinvointiin, mielialaan, unirytmiin, ruokahaluun, ruoansulatukseen, kehon reaktioon ympäristöön, kivun havaitsemiseen ja muihin. Jos EKS-järjestelmä toimii sujuvasti, myös kehon järjestelmät toimivat hyvin ja voimme hyvin.


  Miten kannabidioli vuorovaikuttaa endokannabinoidijärjestelmän kanssa?

  Mielenkiintoista on, että CBD-öljyn tai muiden hampputuotteiden kulutus on välittömästi vuorovaikutuksessa EKS-järjestelmän kanssa. Tämä johtuu siitä, että tämä neuronien verkosto koostuu niin kutsutuista kannabinoidireseptoreista. Ne tarjoavat erinomaisen väliaineen kehoon tulevan CBD:n sitomiseen. Tämä on yhteys, jonka kautta CBD:llä on positiivinen vaikutus koko kehoon ja joka parantaa EKS-järjestelmän toimintaa, mikä auttaa ylläpitämään homeostaasin toimintaa.


  Ovatko kaikki kannabidiolituotteet samoja?

  Suomessa voidaan ostaa useita erityyppisiä CBD-tuotteita: täyden spektrin CBD-öljy, laajan spektrin CBD-öljy ja isolaatti. Ne eroavat toisistaan koostumuksen ja vaikutuksen voimakkuuden osalta. Muista siis harkita tarpeitasi ja valita huolellisesti, mikä kannabidiolin vahvuus sopii sinulle parhaiten.


  Miten eri uutetyypit toimivat?

  Täyden spektrin CBD-öljy on ehkä luonnollisin ja vahvin CBD-tuote: se ei sisällä muita luonnossa esiintyviä hamppukomponentteja. Tästä tuotteesta löytyy CBD:n lisäksi myös kaikkia muita kannabinoidityyppejä, mukaan lukien CBN, CBC, CBN ja hyvin pieniä määriä THC:tä (enintään 0,2 %). Tämä on täysin turvallinen määrä THC:tä: sen vähimmäispitoisuus on sallittu Suomessa voimassa olevien lakien mukaan.

  Laajan spektrin CBD-öljy on keskivahva tuote, joka voi sisältää myös muita kannabinoideja kuin CBD:tä, mutta sisältää niitä vähemmän kuin täyden spektrin CBD-öljy. Tämä öljy sisältää lähes kaikkia muita tärkeitä kannabinoideja paitsi THC:tä.

  CBD-isolaatti on kannabidiolin puhtain muoto: tämä tuote sisältää vain CBD:tä ilman muita komponentteja. Isolaatin vaikutus on lievin.


  Voivatko lemmikit, kuten kissat ja koirat, käyttää kannabidiolia?

  Monissa osavaltioissa, joissa CBD-öljy on ollut laillinen jo vuosia, ihmisten tiedetään antavan CBD:tä lemmikkieläimille säännöllisesti ja nähneen hyviä tuloksia useista syistä. Nämä voivat olla erilaisia oireita, aivan kuten ihmisillä: vähentää lemmikin stressiä, lievittää kipua ja ruoansulatushäiriöitä, nopeuttaa elpymistä vamman tai leikkauksen jälkeen ja paljon muuta.

  On totta, että kannabidiolin vaikutuksista lemmikkieläimiin ei ole vielä tehty monia kliinisiä tutkimuksia. Asiantuntijat varoittavat myös välttämään täyden spektrin CBD-öljyä, joka sisältää pienen määrän THC:tä. Näistä syistä CBD:tä tulee antaa lemmikkieläimille huolellisesti, maltillisesti ja eläinlääkärin suosituksesta. On suositeltavaa valita laajan spektrin CBD-öljy, joka ei sisällä THC:tä.

  Kaikki CBD:stä voi tuntua hämmentävältä ensi silmäyksellä, mutta toivomme, että nämä vastaukset auttoivat sinua saamaan suuntasi ja tiedät nyt enemmän kannabidiolista!

  U.K.K

  Miten valita oikea CBD-öljyn vahvuus?

  Riippumatta valitsemastasi CBD-öljyn vahvuudesta kiinnitä huomiota CBD-pitoisuuteen milligrammoissa. Esimerkiksi aloittelijoiden tulisi käyttää noin 30 mg CBD:tä kaksi kertaa päivässä. Tippojen määrä riippuu pitoisuudesta:

  - 5 % CBD-öljyä sisältää 2,5 mg CBD:tä tippaa kohden;
  - 15 % CBD-öljyä sisältää 7,5 mg CBD:tä tippaa kohden;
  - 30 % CBD-öljyä sisältää 15 mg CBD:tä tippaa kohden.

  Lyhyesti sanottuna haluttu vaikutus saadaan minkä tahansa vahvuisella CBD-öljyllä – vain tippojen määrä vaihtelee.

  Mikä on CBD-öljy?

  CBD-öljy (tai kannabidioli) on yksi vahvimmista hamppukasvista löytyvistä kannabinoidimolekyyleistä. Monet tieteelliset ja kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet tämän aktiivisen ainesosan edut elimistössä, joista voit lukea täällä.

  Kannabidioli löydettiin vuonna 1940 suositun tieteilijän Roger Adamsin toimesta. Tämän kemikaalin käyttö alkoi kasvaa nopeasti maailmanlaajuisesti, kun yhdysvaltalaiset tieteilijät todistivat sen edut ihmiskeholle. Kannabidiolia käytetään laajasti kosmetiikkatuotteissa. Ulkomaissa kannabidiolia (CBD) käytetään ja voidaan käyttää lääkkeenä, ravintolisänä tai ainesosana ruoassa/juomissa.

  On tärkeää ottaa huomioon, että vaikka kannabidiolia uutetaan hamppukasvista, sillä ei ole psykoaktiivisia vaikutuksia.

  CBD-öljy on turvallinen tuote ja sitä on laillista käyttää useimmissa maissa, mukaan lukien Suomessa.

  Mitä käyttötarkoituksia CBD-uutteella on?

  CBD-uutteella ja sen tuotteilla on laajalti käyttötarkoituksia, esimerkiksi kosmetiikka kuivan ihon, aknen, ikääntymisen merkkien, kynsien ja hiusten hoitoon. Kannabidiolia käytetään ravintolisänä useissa maissa ja se on arvostettu sen rauhoittavien ominaisuuksiensa ansiosta: se voi auttaa uniongelmissa (unen laatu), ahdistuksessa ja jopa masennuksessa. Lisäksi useat kliiniset tutkimukset ovat näyttäneet, että CBD:n käytöllä voi olla positiivinen vaikutus eri oireyhtymien tai sairauksien hoidossa. Voit lukea siitä lisää täältä. CBD-uute vuorovaikuttaa ihmisen endokannabinoidijärjestelmän kanssa, mikä auttaa palauttamaan ja ylläpitämään fyysisten ja psykologisten toimintojen tasapainoa. Lue tämä artikkeli lukeaksesi lisää.

  Onko CBD laillinen Suomessa?

  Kyllä! Muutokset Suomen tasavallan hamppulakiin määrää, että CBD-hamppuöljytuotteiden markkinointi ja käyttö on sallittua, mutta psykoaktiivisen aineen tetrahydrokannabinolin (THC) sisältö näissä tuotteissa ei saa ylittää 0,2 %. Täältä löydät tuotteidemme laboratoriotulokset.

  Miten käyttää CBD:tä?

  Suosittelemme käyttämään CBD:tä säännöllisesti levittämällä tuotekuvauksessa ilmoitetun määrän tippoja halutulle alueelle kahdesti päivässä (aamuin illoin). Ravista ennen käyttöä. Ota huomioon, että CBD-tuotteiden haluttu vaikutus ja toleranssitaso voivat vaihdella, joten suosittelemme aloittamaan pienimmällä suositellulla annoksella ja lisäämällä annosta asteittain tarvittaessa, mutta älä ylitä 200 mg CBD:tä päivässä. Muistathan, että jos käytät CBD:tä ensimmäistä kertaa, et välttämättä tunne vaikutusta heti. Endokannabinoidireseptoriesi on mukauduttava fytokannabinoideihin (CBD), jossa voi kestää useita päiviä.

  Miten pitkään CBD:n vaikutuksen tuntemisessa kestää?

  CBD-öljy alkaa vaikuttaa normaalisti noin 15 minuutissa.

  CBD-kapselit alkavat vaikuttaa noin 40-90 minuutissa.

  CBD-laastari alkaa toimia heti, mutta lihas- tai nivelkipujen lievittämisessä voi kestää 4-8 tuntia.

  Mikä on täyden spektrin CBD-öljy?

  Tämäntyyppisellä CBD-öljyllä on laajoin kannabinoidien (CBD, CBG, CBN jne.) koostumus, joka sisältää myös terpeenejä ja flavonoideja. Tämäntyyppistä CBD-uutetta pidetään tehokkaimpana, koska sillä on korkein kannabinoidien “entourage-vaikutus (synerginen vaikutus). Tämä vaikutus tarjoaa korkeamman CBD:n tehokkuuden. Tämä johtuu siitä, että täyden spektrin CBD-öljyssä olevat kannabinoidit toimivat yhdessä ja parantavat CBD:n vaikutusta elimistössä.

  Mikä on laajan spektrin CBD-öljy?

  Tämäntyyppisellä CBD-öljyllä ei ole tiettyä koostumuksen määritelmää, joten se voi tarkoittaa, että uute sisältää vain muutaman kannabinoidin ja/tai terpeenin tai se sisältää laajemman valikoiman kannabiskasvin yhdisteitä sekä kannabinoideja. 

  Laajan spektrin CBD-öljy säilyttää suurimman osan hyödyllisistä kannabinoideista ja terpeeneistä, mutta siitä on poistettu kannabinoidi THC (tetrahydrokannabinoli).

  Voinko käyttää alennuskoodia, jos tuote on jo alennettu?

  Alennukset eivät ole kumulatiivisia, joten jos haluat käyttää alennuskoodia tuotteeseen, jonka hinta on jo alennettu, näet viestin "Alennuskoodi ei ole voimassa".

  Onko CBD-tuotteilla haittavaikutuksia?

  Useat kliiniset tutkimukset ovat näyttäneet, että CBD-tuotteita on turvallista käyttää. Ei kuitenkaan ole salaisuus, että jokaisen keho on erilainen ja vaikka se on hyvin epätodennäköistä, pieniä haittavaikutuksia voi olla, esim. ihon punoittaminen, jolloin sinun tulisi lopettaa tuotteen käyttäminen ja ottaa yhteyttä lääkäriisi ennen CBD:n käyttöä.

  On myös otettava huomioon, että maailman antidopingtoimisto on lisännyt kannabidiolin (CBD) urheilijoille sallittuihin aineisiin.

  Onko CBD turvallinen raskaana oleville naisille ja lapsille?

  Raskaana oleville naisille: Ota yhteyttä pätevään lääkäriin (dermatologiin) tai muuhun ammattilaiseen ennen CBD-öljyn käyttöä.

  Lapsille: Useat kliiniset tutkimukset osoittavat, että pienen CBD-pitoisuuden omaavat tuotteet ovat turvallisia käyttää yli 3-vuotiaille lapsille.

  Ovatko hamppuöljy ja CBD-öljy sama asia?

  Ei. Hamppuöljy ja CBD-öljy ovat kaksi eri tuotetta. Hamppuöljyä uutetaan hampunsiemenistä ja sitä käytetään yleisesti ruoanlaitossa sekä arvostetaan omega-3- ja omega-6-rasvahapoistaan. Toisaalta CBD-öljyä uutetaan hamppukasvin kukista ja lehdistä ja sitä arvostetaan sen sisältämistä kannabinoideista. Näillä kahdella öljyllä on täysin erilaiset vaikutukset ja käyttötarkoitukset. Voit lukea lisää CBD-öljyn vaikutuksesta tästä artikkelista.